Belföld

Villamosból a legdrágábbat választotta a főváros

A Népszabadság információi szerint a legdrágább árajánlatot tett Combino Budapest Konzorcium nyerte a nagykörúti villamostendert. A 41 milliárdos üzletet elnyert konzorcium mögött az ismert német Siemens cég és a Kiepe járműgyártó áll.

A három pályázó világhírű cég – Siemens, Alstom, Bombardier – közül kettő hetekkel ezelőtt tudni vélte az eredményt. A vesztesek és néhány független szakértő többször kifogásolta a pályázatok elbírálásának módját. Azt ugyanis, hogy melyik cég milyen pénzügyi ajánlatott tett, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően már az eredményhirdetés előtt lehetett tudni, ám a műszaki paraméterek pontozását nem hozták a pályázók tudomására. Ez pedig – állítják – merőben ellenkezik a nemzetközi gyakorlattal.

Így a gyártók egyelőre nem tudják, milyen műszaki ajánlattal homályosította el a nyertes konzorcium a többiek mintegy kétmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatát. A Népszabadság úgy tudja, hogy az Alstom kétéves garancia mellett 140,7 millió, a Bombardier 140,4 millió, illetve hároméves kezességvállalásra 141,7 millió, míg a Siemens ugyancsak kétéves garancia mellett 149,4 millió eurót kért a gyártásért. A kiírás szerint a műszaki feltételekre a pontok 26, a pénzügyi ajánlatokra 74 százalékát adták.


Az elbírálás körülményeinek feltárására vizsgálatot kezdeményezett Szálka Miklós, a BKV felügyelőbizottságának tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik