Belföld

Romániában tanácskoztak a NATO-tagjelöltek

A NATO-csatlakozásra tavaly meghívott államok kormányfői a romániai Snagovban találkoztak a hét végén, hogy megerősítsék együttműködésüket - írja a bukaresti Adevarul.

A Románia kezdeményezésére a csatlakozási szerződések brüsszeli aláírása után néhány nappal megtartott informális snagovi találkozó egy „ratifikációs koalíció” alapjait rakta le, ahogy azt Adrian Năstase román kormányfő nevezte.

Akárcsak 2002 novembere előtt, amikor a Vilniusi Csoportba gyűlt NATO-kérők közösen képviselték jelöltségüket, Románia, Bulgária, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Észtország kormányfői és Szlovénia külügyminisztere abban állapodtak meg, hogy együttműködnek a ratifikáció érdekében is.

Snagovban egy koordinációs mechanizmus alapjait rakták le, amely azt célozza majd, hogy a megállapodások ratifikálása gyorsan, „akadályok nélkül” és anélkül valósuljon meg, hogy az „más külső tényezőktől” függjön – fejtette ki Năstase.

A hetek egyúttal kifejezték érdeklődésüket a „nyitott kapuk” politikájának folytatása iránt, azt ígérve, hogy továbbra is támogatják a Vilniusi Csoport másik három tagjának – Horvátország, Macedónia és Albánia – jelöltségét, melyeket a 2002-es csúcstalálkozón nem hívtak meg.

A találkozó napirendjén továbbá megbeszélések szerepeltek a NATO jövőjéről egy olyan pillanatban, amikor a Szövetség egy jelentős krízisen megy át, melyet egyes tagoknak az iraki krízissel kapcsolatos eltérő véleményei váltottak ki.

„Valamennyien egyetértünk azzal, hogy a transzatlanti kapcsolatot meg kell erősíteni és konszolidálni kell, többek között a szövetség európai pillérének a megerősítésével és Európa azon képességének a növelésével, hogy nemzetközi téren tevékenykedhessen” – mondta Năstase.

Szigorúan Románia álláspontjára utalva hozzátette: „Fontos kimondanunk, hogy nem kívánunk választani Európa és az Egyesült Államok között, a NATO és az Európai Unió között. Ezek egymást kiegészítő szervezetek és nincsen összeférhetetlenség közöttük”.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik