Belföld

A pápa nem közösíti ki a spanyol miniszterelnököt

Bár komoly nézeteltérések mutatkoznak Spanyolország és a Vatikán között az iraki háború miatt, a pápa nem közösíti ki Aznar spanyol miniszterelnököt.

A német Der Spiegel szerint a pápának májusi, spanyolországi látogatásakor számos rendezetlen kérdést kell megtárgyalnia az ibériai országban. Többek között azt is, hogy kifejezett kívánsága ellenére hívő keresztények miért támogatják az iraki háborút.

A spanyol püspöki konferencia elnöke, Antonio María Rouco kardinális arra hívta fel a figyelmet, hogy a pápa iraki háborút elutasító álláspontja minden katolikus számára kötelező erejű.

“Azok a szavak, amelyeket a Szent Atya kimondott, hivatalából fakadnak, és minden katolikus számára kötelezőek” – hangsúlyozta a kardinális. Ezzel Rouco ellentmondott a spanyol hadügyminiszternek, Federico Trillónak, aki hithű katolikus lévén, korábban kijelentette: a pápa nyilatkozatai nem hitkérdéseket feszegetnek, hanem magánvéleményt tükröznek.

Rouco kardinális arra is figyelmeztetett, hogy a pápa az iraki háború kapcsán elfoglalt álláspontjuk miatt akár ki is átkozhat egyes katolikus politikusokat. Ugyanakkor rögtön hangsúlyozta, hogy José María Aznar spanyol miniszterelnök – egyébként konzervatív, néppárti politikus, aki Bush elnök háborús politikájának egyik legfőbb nemzetközi támogatója – kiközösítése nem jöhet szóba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik