Belföld

Megtámadták a távozó orosz diplomatákat

Támadás érte vasárnap a Bagdadból távozó orosz diplomatákat, s az orosz külügyminisztérium közlése szerint sebesültek is vannak köztük.

A moszkvai bejelentés szerint a Bagdadban lévő orosz nagykövetség további állománycsökkenése nyomán távozó orosz diplomaták csoportját – köztük a nagykövetet is – támadás érte, amint gépkocsikonvojuk elhagyta Bagdad határát az iraki-szíriai határ irányában.

Oroszország intézkedéseket tesz, hogy a sebesültek mielőbb orvosi segítséghez jussanak és a diplomaták akadálytalanul elhagyhassák Irak területét. Moszkvában vasárnap bekérették a külügyminisztériumba az amerikai és az iraki nagykövetet is, s – mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentette – „kemény hangon” követelték tőlük az orosz állampolgárok biztonságának szavatolását, az incidens kivizsgálását és a felelősök megbüntetését. Egyelőre a jelentések nem tértek ki arra, kik támadták meg a Bagdadból távozó orosz diplomaták csoportját.

Korábban Oroszország hivatalosan tiltakozott Washingtonnál amiatt, hogy légicsapások érték Bagdadnál azt a körzetét, ahol az orosz nagykövetség is található.

A súlyos incidensről, az orosz diplomáciai autókonvojt ért támadásról azonnal tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz államfőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik