Belföld

Elesett a Medina-parancsnokság

Az iraki főváros felé előrenyomuló amerikai erők elfoglalták és átkutatják az iraki Köztársasági Gárda Medina hadosztályának főhadiszállását.

A 3. amerikai gyalogos hadosztályának két páncélos- és egy gyalogsági százada hatolt be a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő Szuveira városba, ahol nem ütköztek ellenállásba, és villámgyorsan elfoglalták az itt állomásozó Medina hadosztály főhadiszállását.

A jelek szerint a Köztársasági Gárda védelmi tervei összeomlottak. Iraki csapatok sehol nem láthatók, a főhadiszálláshoz vezető öt kilométeres útszakaszon fedezékek és egyszemélyes tüzelőállások százait, több tucatnyi tüzérségi fegyvert, légvédelmi lövedéket, harckocsikat és páncélozott szállító járműveket találtak az amerikai katonák. Az irakiak által hátrahagyott katonai járműveket amerikai harckocsik és Bradley harcjárművek megsemmisítették.

Az AP jelentése szerint a Szuveirába bevonuló amerikai csapatokat civil ruhába öltözött, az út mentén felsorakozott fiatalemberek százai üdvözölték. Az amerikaiak elképzelhetőnek tartják, hogy korábban a Medina hadosztályban szolgáltak, és egyenruhájukat civil öltözékre cserélték az amerikai csapatok előrenyomulásának láttán.

A Medina főhadiszállása súlyosan megrongálódott a szövetséges légierő támadásaiban, amelyek megelőzték a szárazföldi csapatok bevonulását. A helyiségeket kifosztották, a tisztek számára fenn tartott parkolóhelyek üresek voltak.

A Reuters katonai forrásokból úgy értesült, hogy az amerikaiak a tervek szerint felgyújtják a főhadiszállást, amint végeztek annak átkutatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik