Belföld

Ukrajna és Moldova csatlakozik az Orosz-Belarusz Unióhoz?

Az Orosz-Belarusz Unió parlamenti gyűlésének elnöke, az Orosz Duma első embere, Gennagyij Szeleznyov kijelentette, hogy Örményország, Ukrajna és Moldova számítanak a legvalószínűbb tagjelölteknek abba az államszövetségbe, amelyet jelenleg Fehéroroszország és Oroszország alkot. Szeleznyov sajtótájékoztatójáról a moldáv újság, a Moldova Azi számolt be.

Szeleznyov minderről annak kapcsán beszélt, hogy elkészült az Orosz-Belarusz Unió alkotmánya, amelyet március 31-én már jóvá is hagytak. Ez az alkotmány azon az 1999-es egyezményen alapul, amellyel létrehozták az uniót Oroszország és Fehéroroszország között.

Az egyezmény szerint további országok is csatlakozhatnak az unióhoz, de csak az alkotmány alapján. Szeleznyov kiemelte, hogy az Orosz-Fehérorosz Unió minden parlamenti gyűlésén képviseltetik magukat Ukrajna küldöttei, és a moldovai parlament is küldött megfigyelőket. Az orosz Duma elnöke szerint Örményország foglalkozik velük a legaktívabban.

Ugyanakkor Pavel Borogyin, az Orosz-Fehérorosz Unió államtitkára hangsúlyozta, hogy Moldova, Ukrajna, Örményország, Kazahsztán és Tadzsikisztán gazdasági és nem politikai értelemben gondolkozik azon, hogy visszaállítsák a volt Szovjetunió térségében lévő korábbi viszonyokat.

Egy nappal a Szeleznyov-féle sajtótájékoztató előtt, Eugenia Ostapciuc moldovai politikus úgy nyilatkozott a moszkvai Vremja Novosztyi lapnak, hogy Moldova nem adta fel azt a gondolatot, hogy csatlakozzon az Orosz-Belarusz Unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik