Belföld

Létszámstop az amerikai munkahelyeken

24.hu
24.hu

2003. 04. 04. 18:22

Az Egyesült Államokban ugyan a munkanélküliek aránya - a vártnál valamivel kedvezőbben - alakult márciusban, 5,8 százalékot tett ki, ám az iraki háború miatt a cégek visszafogták a létszámfelvételeket, ami azzal járt, hogy a bérlistán a vártnál kevesebben szerepeltek.

Számuk 108 ezerrel csökkent márciusban. A munkaügyi minisztérium adataiban szereplő 108 ezres csökkenés jóval magasabb mint ami a Reuters szakértői várakozáson alapuló felmérésében szerepelt. A szakértők 29 ezer fős csökkenést vártak. Az állások számának márciusi visszaesése ugyanakkor jóval kisebb volt mint a februári, ugrásszerű visszaesés, amikor is 357 ezer állás szűnt meg. Mind a februári, mind a márciusi foglalkoztatottsági adatokat befolyásolta az, hogy tartalékosok hívtak be a hadseregbe, ám ezt a hatást a munkaügyi minisztérium nem számszerűsítette.

Az építőiparban márciusban 21 ezerrel, a jelzálog hitelezések felfutása miatt a pénzügyi szektorban 12 ezer állás létesült, a feldolgozóiparban 36 ezerrel, a szállításban pedig - főként a légitársaságok leépítése miatt- 13 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.