Belföld

A bolgárok és a lengyelek is kivennék részüket Irak újjáépítéséből

Bulgáriában és Lengyelországban is megkezdték az előkészületeket annak érdekében, hogy a két ország cégei lefölözhessék a hasznot a háború utáni újjáépítésből.

Szolomon Paszi bolgár külügyminiszter pénteken, sajtóértekezletén közölte, hogy Szófia az Irak által felhalmozott 1,7 milliárd dolláros tartozás törlesztését reméli, továbbá bízik abban, hogy a bolgár cégek – mint az amerikai cégek alvállalkozói – hasznosíthatják majd Irakban a kommunista korszakban szerzett szakmai tapasztalataikat.


Bolgár szívességek

Bulgária lehetővé tette az amerikai gépek légterén történő átrepülését és egy katonai bázist, valamint a szarafovói, Fekete-tengeri melletti repülőterén biztosította az amerikai gépek feltöltését. Lapértesülések szerint rövidesen 97 tagú bolgár, vegyi-, biológiai-, és hasadóanyagokkal szembeni védelemben jártas katonai csoport utazik valamelyik Irakkal szomszédos országba, feltehetően Jordániába.
A bolgár cégek március vége óta, azóta, hogy felújították az iraki olajért -élelmiszer programot, 12,5 millió dollár értékben szállítottak tejport, mezőgazdasági berendezéseket Irakba. A bolgár vezetés egyebek között arra mutat rá, hogy irakiaik ezrei tanultak valamikor Bulgáriában, és Irak a rendszerváltás előtti időkben Bulgáriának a harmadik világban az egyik legfontosabb partnere volt. A kétoldalú árucsere évente 500 millió dollár körül mozgott. Bolgár cégek számos könnyűipari gyárat, mezőgazdasági létesítményt, utakat és egy repülőteret építettek Irakban.

Eddig csak veszítettek rajta


Bulgária eddig semmilyen háború utáni újjáépítésből nem húzott hasznot, a korábbi, iraki, boszniai, koszovói konfliktusok után “veszteségei meghaladták a bevételeiket” és ezúttal- mint azt Lubomir Ivanov külügyminiszter-helyettes hangoztatta – “e tendencián változtatni szeretnének”.

Ivanov elmondta, hogy Szófia kapcsolatba lépett az amerikai kormányzattal és egy bolgár küldöttség utazik Kuvaitba, hogy találkozzék Jay Gardner tábornokkal, aki az iraki újjáépítésért lesz felelős.

Lengyel céglista készül


A hírek szerint a háborút katonákkal támogató Lengyelország is igyekszik kivenni a részét a busásnak ígérkező üzletből. A lengyel hatóságok már állítják össze azt a hozzávetőleg 100 szereplős listát, amely az iraki újjáépítésben részt vevő lengyel cégek neveit tartalmazza – írta pénteken a Rzeczpospolita című lengyel napilap. A listára azok a vállalatok kerülhetnek fel, amelyek a múltban kereskedelmi kapcsolatokat tartottak fenn Irakkal, már aláírt szerződéseik vannak, vagy szeretnének jelen lenni az ottani piacon.

A listát, mely egyelőre még nem teljes és nyitott, a lengyel-arab Kereskedelmi Kamara állítja össze. Ha kész lesz, eljuttatják az amerikai adminisztrációhoz. Eddig már több tucat vállalat került fel rá, de folyamatosan újabb érdeklődők jelentkeznek. A kamara egyik illetékese azt mondta a lapnak, hogy lengyel cégek amerikai vállalatok alvállalkozóiként vagy a létrejövő új iraki kormány üzleti partnereiként is jelentkezhetnek.

A Rzeczpospolita értesülései szerint az amerikai kormány – mint többi szövetségese esetében is – maga fordult Lengyelországhoz, hogy állítson össze egy ilyen listát az iraki újjáépítés iránt érdeklődő lengyel cégek neveivel. Az amerikaiak azt szeretnék, hogy amint a háború véget ér, azon nyomban megkezdődhessen a kereskedelmi szerződések megvalósítása. Ez lenne a jutalom az iraki fegyveres beavatkozás támogatásáért.


Befutók

Az esélyes lengyel cégek között van például a varsói Altrex International, amelynek aláírt szerződései vannak vascsövek, szivattyúk, fúróberendezések, ipari szerkezetek szállítására. A megrendeléseket a cég még a háború előtt kapta az Olajat élelmiszerért program keretében.

Építővállalatok is jelentkeznek az újjáépítésre, köztük a Budimex, amely az 1991-es öbölháború előtt már dolgozott Irakban, vagy a Dromex, amely 270 kilométeres autópályát épített Bászra és Násziríja között. Ez a cég emellett lakásokat épített Bagdadban és Bászrában, emellett sok kisebb objektumot más iraki városokban, továbbá egy acélművet és egy víztárolót Bászrában. Fontolgatja a részvételt a hídépítő Mostostal Warszawa, amely Irakban még nem, de Szíriában és Szaúd-Arábiában már dolgozott, valamint a Polnord, melynek jogelődje dolgozott Irakban.

Witold Jurasz volt iraki és kuvaiti lengyel nagykövet szerint a lengyel vállalatok az élelmiszerszállítások révén is megvethetik lábukat az iraki piacon. Az amerikai hatóságok néhány napja azt közölték, hogy már megvannak a feltételei az Olajat élelmiszerért program felújításának, melynek keretében Irak kőolaj fejében orvosságot, élelmiszert és civil technológiát vásárolhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik