Belföld

Európa kulturális sugárút – a bőség zavara

Szabadtéri előadásokkal, nemzetek színpadával, képzőművészeti, zenei és irodalmi műsorokkal várják a fővárosban április 5-én, szombaton az Európa kulturális sugárútra látogatókat.

Negyven helyszínen száznegyven programot ajánlanak az érdeklődőknek a szervezők. Ez alkalomra az Európa Kulturális Sugárút nevet viseli a város kulturális intézményekkel legsűrűbben ellátott útvonala, a Budai Vártól az Andrássy úton át a Városligetig, amely mentén található intézmények estig várják színes, ingyenes programokkal az érdeklődőket az ország minden részéről.

A rendezvénysorozatot az Olasz Intézetben péntek este tartandó komolyzenei előadás harangozza be, amelynek keretében a Liszt Ferenc Zeneakadémia mesterkurzusán résztvevő olasz előadóművészek, Mozart-, Schumann-, Donizetti-, Bartók- és Piazzolla-műveket adnak elő.

Kiállításajánló

Magyar Nemzeti Galériában (MNG) belépődíj nélkül tekinthető meg az Európa fejedelmi udvaraiban című kiállítás, Mányoki Ádám munkáiból. A Ludwig Múzeumban az Emberi történetek című fotó és festménytárlat 20 óráig várja a látogatókat, a kiállítás megtekintése ugyancsak ingyenes; a múzeumban Karafiáth Orsolya vezetésével irodalmi programot is rendeznek, Mesével Európába címmel. A Szépművészeti Múzeumban – ahol az intézmény munkatársai egész napon át tárlatvezetést tartanak – kísérletet tesznek arra is, hogy megtalálják “Miss Európát”; az intézménybe látogatók délelőtt tíz és este hat óra között adhatják le szavazataikat a múzeumban látható női portrékra, s választhatják meg “Európa szépét”.

A budai várbeli Múzeumok terén (Oroszlános udvar) délután fél háromtól Borrendek felvonulása kísérhető figyelemmel; a borlovagok a Szentháromság tértől érkeznek az Oroszlános udvarba, ahol borkóstolóval egybekötött borbemutató is várja az odalátogatókat. 

Tűzoltózenekar, szintetizátor show, Strauss-keringők

Az Erzsébet téren felállítandó Gödör színpadnál délelőtt tíz órától este hatig játszóházzal várják a legkisebbeket, délutántól pedig a könnyűzenéé a főszerep. Fellép Közép-Kelet Európa első és idáig egyetlen kerekes székes tánccsoportja, a Gördülő Tánccsoport, műsort ad a BM Központi Tűzoltózenekara, Török Ádám és a Mini együttes, Pege Aladár Kossuth-díjas előadóművész és kvartettje, a B-Project közreműködésével pedig szintetizátor show-t hallgathatnak meg az Erzsébet térre látogatók.

Az MNG Savoyai teraszán délután két órakor a Brass in the Five fúvósötös hangszerei szólalnak meg, majd 5 órától a BM Szimfonikus Zenekara ad promenádkoncertet a gyűjtemény épületében. A Brass in the Five a Magyar Állami Operaház Andrássy út felőli erkélyén délután fél 5-től hallható.

Az Andrássy úton, az Operaházzal szemben állítják fel a Honvéd Színpadot, ahol délután háromnegyed kettőtől többek között “Az utca napos oldalán” című big band és jazz összeállítás, Strauss-keringők, Nádas György, Hadházi László és Johnny, a Cotton Club Singers és táncház szórakoztatja a közönséget.

A Nagymező utcában a Nemzetek színpadán a Budapesten működő külföldi kulturális intézetek felkérésére lépnek fel együttesek, művészek, s adnak ízelítőt a már uniós és még csatlakozásra váró nemzetek kultúrájából.

Az Andrássy úton, illetve annak mentén található intézmények közül szórakoztató és nyitott, ingyenes programokkal várják az érdeklődőket a Goethe Intézetben, a Lengyel és az Osztrák Intézetben, az Írók Boltjában, a Liszt Ferenc téri kávézókban, a Thália és a Radnóti Színházban, a Terror Háza Múzeumban, az Ernst Múzeumban, a Mai Manó Házban, és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

A Liszt Ferenc téren felállítják a Hagyományok színpadát, ahol kézműves bemutatók, vásári komédiások, cigányzenekari előadások szórakoztatják a közönséget. Fellép a Bihari Együttes, a Magyar Állami Népi Együttes és a BM Duna Művészegyüttese is.

Városligeti programok

A városligeti kulturális létesítmények is megnyitják kapuikat, így a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Fővárosi Nagycirkusz, a Közlekedési Múzeum, és a Műcsarnok. A Vidámpark hivatalos szezonnyitó napján az új dinosaurus kiállítás mellett egész nap változatos programokkal várja az érdeklődőket.

A rendezvény részletes programja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik