Belföld

Orosz–amerikai csata a neten

admin

2003. 04. 02. 07:36

Az orosz katonai felderítés saját háborút folytat az Irak-ellenes koalícióval szemben. A „hadműveletek" színtere a világháló – állítja az egyik legolvasottabb orosz internetes kiadvány, a Gazeta.ru.

A Gazeta.ru szerkesztői egy, az iraki háború híreire specializálódott honlap, a www.iraqwar.ru fórumát böngészve fogtak gyanút. Az amerikai–brit támadás előestéjén, március 19-én ugyanis két különös hozzászólás jelent meg az USA támadási terve, illetve a GRU felfedi az USA hadműveleti tervének elemeit (a GRU az orosz katonai hírszerzés rövidítése – a szerz.) címmel. A titokzatos informátor tevékenységéről a Népszabadság számolt be.


Mindkét szöveg alatt a Ramzaj aláírás állt, és részletesen ismertették az amerikai–brit haditerveket. Ramzaj – többek között – megemlíti, hogy a Bászra elleni támadásnak pusztán elterelő jellege lesz, a főerők a várost nyugatról elkerülve Nasziríján és al-Amrán keresztül törnek előre. Két hét elteltével immár látható, hogy bebizonyosodik Ramzaj azon jóslata is, hogy al-Amra után az amerikai erők egy része az Eufrátesz völgyében nyomul majd előre, és Bagdadtól délre, illetve dél-nyugati irányban alakít frontot.

Az Irak-ellenes akció megindulásának napján, március 20-án újra jelentkezett Ramzaj „operatív információjával”. A hozzászólás ismerteti a Bagdad elleni légi csapás első eredményeit, és részletesen szól a szövetséges erők helyzetéről is. A 11 óra 7 perckor beküldött szöveg említést tesz az első amerikai helikopter lezuhanásáról is. Ezt a hírt a Reuters hírügynökség 7 órával Ramzaj közlése után adja ki, a Pentagonra hivatkozva.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.