Belföld

Orosz–amerikai csata a neten

Az orosz katonai felderítés saját háborút folytat az Irak-ellenes koalícióval szemben. A „hadműveletek" színtere a világháló – állítja az egyik legolvasottabb orosz internetes kiadvány, a Gazeta.ru.

A Gazeta.ru szerkesztői egy, az iraki háború híreire specializálódott honlap, a www.iraqwar.ru fórumát böngészve fogtak gyanút. Az amerikai–brit támadás előestéjén, március 19-én ugyanis két különös hozzászólás jelent meg az USA támadási terve, illetve a GRU felfedi az USA hadműveleti tervének elemeit (a GRU az orosz katonai hírszerzés rövidítése – a szerz.) címmel. A titokzatos informátor tevékenységéről a Népszabadság számolt be.


Mindkét szöveg alatt a Ramzaj aláírás állt, és részletesen ismertették az amerikai–brit haditerveket. Ramzaj – többek között – megemlíti, hogy a Bászra elleni támadásnak pusztán elterelő jellege lesz, a főerők a várost nyugatról elkerülve Nasziríján és al-Amrán keresztül törnek előre. Két hét elteltével immár látható, hogy bebizonyosodik Ramzaj azon jóslata is, hogy al-Amra után az amerikai erők egy része az Eufrátesz völgyében nyomul majd előre, és Bagdadtól délre, illetve dél-nyugati irányban alakít frontot.

Az Irak-ellenes akció megindulásának napján, március 20-án újra jelentkezett Ramzaj „operatív információjával”. A hozzászólás ismerteti a Bagdad elleni légi csapás első eredményeit, és részletesen szól a szövetséges erők helyzetéről is. A 11 óra 7 perckor beküldött szöveg említést tesz az első amerikai helikopter lezuhanásáról is. Ezt a hírt a Reuters hírügynökség 7 órával Ramzaj közlése után adja ki, a Pentagonra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik