Belföld

Haider háza nyitva áll az iraki külügyminiszter előtt

Jörg Haider menedéket ajánlott fel Nadzsi Szabri iraki külügyminiszternek arra az esetre, ha elhagyná országát, s ezzel nyomban éles bírálatokat váltott ki.

Haider, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt volt elnöke, az utóbbi időben kétszer is járt Irakban, állítólag ott találkozott Szaddám Huszein elnökkel is, s erről könyvet is írt. A News című politikai hetilap csütörtökön megjelenő számában közölt interjújában kijelentette: “Egy barát számára mindig van hely a házamban.”

Haider az előre közreadott interjúban úgy vélekedett, hogy Szabri az egyetlen iraki politikus, aki talán Európába menne, és mindenesetre az egyik azok közül, akik leginkább számításba jönnek Szaddám Huszein elnök utódaként. Ajánlatához azonban hozzátette: nem biztos, hogy az iraki politikus számára számításba jön Haider szűkebb hazája, Karintia tartomány, mert szívesebben maradnak az arab világban, “az az ő kulturkörük”.

Előzőleg már szárnyra kapott az a hír is, hogy Haider Szaddám Huszeinnak is menedéket ajánlott, ám ezt az osztrák politikus cáfolta.

Az iraki külügyminiszternek a News című lapban felajánlott lehetőség kapcsán Peter Ambrozy (Osztrák Szociáldemokrata Párt), a tartományi elöljáró Haider helyettese sietett közleményben leszögezni, hogy az iraki külügyminiszter Karintiában nem kívánatos személyiség, és jelenléte vállalhatatlan biztonsági kockázatot jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik