Belföld

Tanulságos a Forbes gazdasági toplistája

Noha a 2002-es év a tőzsde gyengélkedése és a világméretű lassulás jegyében telt el, a Forbes-listát kibérlő 500 legnagyobb vállalat többsége jó évet zárt - olvasható a Magyar Hírlapban. A saját adatok (bevétel, nyereség és eszközök) mellett a piaci értékítéletet is tükröző lista első helyezettje a General Electric lett a 2001-es győztes Wal-Mart helyett.

A Forbes magazin 35 éve állítja össze a legnagyobb amerikai vállalatok listáját. A legújabb, 2002. évi toplista nem nagyon változott az előző évihez képest, ugyanazokat a nagy nemzetközi bankokat, ipari és technológiai vállalatokat találjuk rajta, némi helycserével.

Az internetes-tőzsdei lufi három évvel ezelőtti összeomlása, majd néhány “sokra becsült cég” (Enron, Duke Energy) könyvelési botrányai nyilvánvalóvá tették, hogy új, az eddiginél reálisabb módszer kell a top vállalatok listájának összeállításához. A Forbes így a bevételt, az eredményt, az eszközök értékét és a tőzsdei értéket egyaránt tekintetbe vette a cégek sorba rendezésekor. Így került a lista elejére, a kiskereskedelmi óriás Wal-Mart (idén hatodik) helyett a General Electric (GE). Ugyan a világ legnagyobb áruházlánca kétszer akkora forgalmat bonyolít, mint a GE, ám nyeresége az eladott árukon csupán fele akkora, mint a gyártó cégekből, bankokból és tévétársaságokból “összegyúrt” GE, amelynek eszközértéke a félezer milliárd dollárt is meghaladja.

A listán szintén előre ugrottak a bankok (Citigroup a második, Bank of America az ötödik és a Fannie Mae jelzálogbank a hetedik) és biztosítók (AIG a negyedik), leginkább a náluk elhelyezett óriási összegek miatt. A Citigroup elsőként kezel majdnem 1100 ezer milliárd dollárt – ez körülbelül kilencvenezerszer (!) akkora, mint a legnagyobb magyar pénzintézetre, az OTP-re bízott érték. A közismerten jól jövedelmező olajszakma képviselőjén kívül két nem szolgáltató cég került a tíz legjobb közé. Kilencedik az IBM, amely viszont egyre nagyobb arányban szerzi bevételeit az általa gyártott technológiákhoz adott szolgáltatásokból. Tizedik a Philip Morris, vagyis új nevén Altria, amely az utóbbi idők amerikai dohányellenes kampányai és a folyamatosan emelkedő adó és a kártalanítási összegek miatt egyre inkább élelmiszer-ipari profiljára koncentrál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik