Belföld

Nem lesznek kilakoltatások Esztergomban

Nem lesznek kilakoltatások a volt laktanyákból átalakított lakásokból - tudatta a Pénzügyminisztérium többek között a FigyelőNettel is.

A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint az APEH helyes következtetésre jutott az esztergomi volt szovjet laktanyából kialakított lakások ügyében, amikor megállapította, hogy az ott funkcióváltással létrejött lakások a támogatások igénybevételére való jogosultság szempontjából nem minősülnek új lakásnak, mert nem zöldmezős beruházásként jöttek létre.

Ugyanakkor sem a Pénzügyminisztériumnak, sem az APEH-nek nem áll szándékában az esztergomi volt szovjet laktanyában lakást vásárlók ellehetetlenítése. A hibát semmiképpen sem az érintett családok követték el, hiszen ők jóhiszeműen vették igénybe az áfás számlával igazolt új lakás építése utáni támogatást és a szociálpolitikai támogatást.

A kialakult helyzetben az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha az érintett családok méltányossági kérelemmel fordulnának a megyei APEH igazgatósághoz. A PM nem szeretné, ha ezt az utat kellene járnia az ott lakóknak, mert a hatályos jogszabályok szerint az APEH csak akkor tekinthet el méltányosságból a támogatások visszafizetésétől, ha mindent megpróbált már az adósság behajtására. Ez nyilvánvalóan kellemetlen eljárás lenne az állampolgárok számára, ezért a Pénzügyminisztérium a probléma rendezése érdekében fölvette a kapcsolatot az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezettel.

A Pénzügyminisztérium 2001 nyarán éppen az esztergomi építkezés kapcsán értesítette a pénzintézeteket, köztük a Takarékban Rt.-n keresztül a támogatásokat folyósító takarékszövetkezeteket arról, hogy a funkcióváltással létrehozott lakások a támogatások igényelhetősége szempontjából nem minősülnek új lakásnak. Talán éppen ez az oka annak, hogy az APEH mai tájékoztatása szerint az esztergomi eset egyedülálló, más laktanya átalakításoknál a hitelintézetek nem folyósítottak a vevőknek új lakás építése után járó állami támogatásokat.

Ajánlott videó