Belföld

Myers: a harcok neheze még hátravan

Egyetlen katonai terv – legyen bármilyen jól kidolgozott – sem éli túl az első harcérintkezést az ellenséggel – mondta vasárnap az amerikai egyesített vezérkar elnöke, arra reagálva, hogy az egyik hadszíntéri amerikai parancsnok szerint a szövetségesek nem a várt ellenséggel találták magukat szembe. A vezérkari főnök szerint a legnehezebb harcok még csak ezután következnek.


Richard Myers tábornok a BBC tévé vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában azt mondta: a szövetségesek hatékonyan „foglalkoznak” a rendszerhű iraki „halálosztagok” hadviselési stílusával. Ezen irreguláris erőknek a támadásai valóban „bosszantóak” voltak az elmúlt időszakban, de a szövetségesek stratégiájának egészére nem gyakoroltak jelentős hatást. Myers nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a konfliktus várható hosszáról. Úgy vélte, hogy a harcok neheze még hátravan, de a szövetségesek javára szól a türelem, és az, hogy van idejük kivárni a kijelölt célok elérését.

Közben a szövetségesek vasárnap reggel is folytatták Bagdad bombázását. A Reuters hírügynökség szerint közép-európai idő szerint hét óra után mintegy tíz nagyerejű robbanás rázta meg az iraki fővárost. A szövetségesek szombat este óta szinte megszakítás nélkül bombázták Bagdadot és környékét.

Az amerikai védelmi minisztérium közép-európai idő szerint vasárnap reggel közzétett hivatalos közleménye szerint a Fidáíjín Szaddám milícia fő kiképző központja, az elnöki palota, egy hírszerző központ, továbbá föld-levegő rakétakilövő helyek szerepeltek az elmúlt egy napban bombázott bagdadi célpontok között. A fő célpontokat műhold vezérlésű bombákkal bombázták. Az egyik fő célpont a Fidáíjín Szaddám milícia legnagyobb kiképző tábora volt. A milícia felelős Bagdad keleti részének biztonságáért.

Az amerikai csapatok az éjszaka folyamán heves tüzérségi tüzet zúdítottak a dél-iraki Nedzsef város térségében ellenálló iraki erőkre. Andrew Gray, a 70. páncélos ezred 2. zászlóaljával tartó Reuters-tudósító azt tapasztalta, hogy az amerikaiak egész éjjel lőtték az Eufrátesz folyó feletti híd mellett magukat elsáncolt az iraki egységeket. Az irakiak rakétagránátokkal és könnyűfegyverekkel lőttek vissza.

Az amerikai hadsereg különleges egységeket helyezett el Irak nyugati részének gyéren lakott sivatagi körzeteiben is. A telepítést irányító Stanley McChrystal vezérőrnagy Washingtonban újságíróknak úgy nyilatkozott: Irak nyugati részén egy kis számú haderő a légierő és a titkosszolgálat támogatásával különlegesen aktív, mindenekelőtt abból a célból, hogy megakadályozza az iraki Scud rakéták kilövését az ottani támaszpontokról. Ellentétben Dél-Irakkal, ahol a katonákat kísérik az újságírók, nyugaton nem engedélyezték az újságírók jelelétét, így McChrystal állítását független források nem erősítették meg.

Közben egyre nagyobb számban harcolnak arab önkéntesek az iraki hadsereg oldalán. A német Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak az egyik tekintélyes keletkutató intézet igazgatója, Udo Steinbach elmondta: az intézet információi szerint arab önkéntesek százai mennek Irakba, hogy feláldozzák magukat az amerikaiak és a britek ellen folyó harcban. A Bagdad körüli csatákban fontos szerepet játszó arab önkéntesek egyre nagyobb kockázatot jelentenek a szövetséges haderőre nézve – véli Steinbach.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik