Belföld

Tűzharcban lelőttek két zimonyi bandafőnököt

A szerb rendőrség csütörtök éjjel tűzharcban agyonlőtte a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásával vádolt zimonyi klán két vezetőjét, Dusan Spasojevicet, alvilági nevén Siptart és Milan Lukovicot, alias Kumot. A harmadik bandavezér, Milorad Lukovic "Legija" egyelőre szökésben van.

Siptart és Kumot a szerb hatóságok a zimonyi klán első számú vezetőiként tartották számon, az alvilági hierarchiában ők hárman álltak a “bűnpiramis” csúcsán. A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a két bűnözőre a Belgrádtól mintegy 25 kilométerre délre fekvő Barajevo településen talált rá a rendőrség. A kommandósok megkísérelték letartóztatni a két bűnözőt, de ők fegyveres ellenállást tanúsítottak, géppisztolyból nyitottak tüzet a rendőrökre. Kézigránát is volt náluk. A tűzpárbajban mindketten életüket vesztették, a belügyi egységeknek nem voltak veszteségei.

A belügyminisztérium szűkszavú közleményében további részleteket nem árult el az akcióról.

Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt március 12-én lőtték le a belgrádi kormánypalota előtt. A kormány még aznap a zimonyi bűnbandát tette felelőssé a gyilkosságért. A hatóságok éppen a merényletet követő napokban készültek leszámolni a bűncsoporttal. A gyilkosság napján a köztársasági elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a hatóságok pedig hajtóvadászatot indítottak a Balkán legerősebb alvilági csoportjaként ismert klán ellen.

A rendőrség hétfőn fogta el Djindjics állítólagos gyilkosát, Zvezdan Jovanovicsot, aki a belügyminisztérium elitegységének, az úgynevezett vörössapkás osztagnak volt a parancsnokhelyettese, s a zimonyiak megrendelésére gyilkolta meg a miniszterelnököt.

A klán főként drogkereskedelemmel foglalkozott, de a milosevici rendszerben “állami megrendelésre” hajtott végre emberrablásokat és bérgyilkosságokat. A rezsim bukása után a klán folytatta tevékenységét a rendőrségbe és az igazságszolgáltatásba beépült emberei révén. A napokban derült ki, hogy a zimonyi klán utasításait hajtotta végre a helyettes államügyész is, illetve a belgrádi körzeti bíróság tanácsának elnöke.

Siptar és Kum – mindketten 34 évesek voltak – ellen eddig külön-külön közel harminc feljelentés érkezett a bírósághoz, de sohasem tudták rács mögé csukni őket. Siptar csak rövid ideig maradt börtönben, Kumot egyszer sem ítélték el.

A zimonyi klánvezetők fényűző életet éltek, a francia hatóságok adatai szerint 2001 májusában párizsi “üdülésük” során a bűnbanda négy vezetője tivornyáin naponta ötvenezer dollárnál több pénzt költött el. Siptar és Kum tulajdonában volt egy hatalmas palotakomplexum Zimony félreeső negyedében. Tíz napig tartott, míg az építésügyi hatóságok nagy teljesítményű munkagépekkel és dinamittal lebontották az erődítményszerű, csupa üveg és vasbeton palotát és a ráépült bevásárlóközpontot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik