Belföld

Pannonplast, Zalakerámia – most mi lesz?

Átalakulóban van a Pannonplast tulajdonosi szerkezete. A Zalakerámiánál is komoly változások történtek: Gazprom-közeli orosz cégek vették át az irányítást.

A budapesti tőzsdére bevezetett cégek közül az elmúlt napokban a Pannonplast körül forrósodott fel leginkább a hangulat. A műanyagipari társaság korábban kiegyensúlyozott működése és irányítása hirtelen bizonytalanná vált. Az április 30-ai közgyűlés előtt ugyanis a cég nemcsak veszteségről volt kénytelen beszámolni a tavalyi év egészét tekintve, hanem a tulajdoni szerkezet is alapvetően átalakulóban van.

A menedzsment sorsa a tét 

Az említett “újbefektetői” részvényhányadok egyébként nem véletlenül alakulnak 12 százalék körül: a Pannonplast alapszabálya szerint egy kézben legfeljebb 12,5 százalék szavazhat, ennél nagyobb tulajdoni részesedést tehát nem érdemes egy befektetőnél felhalmozni. Nem véletlen a menedzsment aggodalma az új befektetők láttán. A Figyelő hetilap értesülése szerint a Britton ugyanis leváltaná a cég jelenlegi vezetését. Ennek oka, hogy eltűnt a tulajdonosok közül a svájci bankcsoport, a Pictet, amely eddig támogatta társaság első emberét és többi vezetőjét. A Napi Gazdaság szerint a Karsai Holding nem ennyire „ellenséges”, hiszen csak két helyet akar a Karsai Béla tervei szerint öttagúra csökkentett igazgatóságban. Ugyanakkor a felügyelőbizottság élén szívesen látná Fehér Erzsébetet.  

Ellenséges felvásárlás?

A cég menedzsmentje korábban ellenséges felvásárlásnak minősítette a konkurens Karsai Holding akcióját, amelynek révén a Karsai Béla nevével fémjelzett csoport Pannonplast részvényeket szerzett meg. Amíg azonban Karsaiék ellen hadakozott a Fehér Erzsébet elnök-vezérigazgató által irányított menedzsment, két újabb szereplő is feltűnt: a Britton Capital, s legújabban pedig a Pevdi Divat Kft. A Britton kapcsán még annyi ideje volt a menedzsmentnek, hogy ezt is ellenségesnek nyilvánítsa, de ez sem sokat segített, hiszen a Figyelő hetilap értesülései szerint a Pevdi kapcsolatban áll a Brittonnal, illetve együtt szavazhat vele a közgyűlésen.

A Pevdi Divat Kft. kereskedelmi igazgatója ezt ugyan cáfolta a Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatában, az azonban bizonyos, hogy egyre nagyobb az “ellenséges” részvényesek tulajdoni részesedése a Pannonplastban. A Napi szerint Karsaiéknak 12,78, a Brittonnak 12,48, a Pevdinek pedig 11,2 százaléka van a műanyagipari rt.-ben. (A FigyelőNet értesülései szerint a Pannonplast jelenlegi menedzsmentjéből Fehér Erzsébet elnök-vezérigazgatónak van kisebb, egyszázalékos részesedése a cégben.)

Látnak esélyt az együttműködésre


Pannonplast, Zalakerámia – most mi lesz? 1

Az új befektetők megjelenése nyilvánvalóan átalakítja a műanyagipari társaság stratégiáját. Hogy miként, azt egyelőre nem lehet tudni. Az bizonyos, hogy az új tulajdonosok közül a Karsai Holding tűnik a leginkább szakmai befektetőnek. A műanyagiparban tevékenykedik, és elképzelései szerint a Pannonplast és a Karsai Holding együttműködésével komoly magyar szereplő jelenhet meg a piacon.

Ami a menedzsment álláspontját illeti, Jilling Erika, a Pannonplast pénzügyi vezérigazgatzó-helyettese a FigyelőNetnek elmondta: ők korábban sem tartották elképzelhetetlennek a Karsai Holdinggal az együttműködést, de ezt nem holding, hanem tagvállalati szinten vélik lehetségesnek. A tagvállalati kooperációtól nem is zárkóznának el – mondta Jilling –, a két holding közötti szinergiák, megtakarítások lehetőségét azonban ők nem látják világosan.

Jilling a FigyelőNetnek elmondta, hogy a menedzsmenttel egyelőre a három új tulajdonos közül csak a Karsai Holding konzultált. A Britton és a Pevdi nem vette fel a kapcsolatot. Éppen ezért érdeklődéssel néznek az áprilisi közgyűlés elé, amikor végül számukra is kiderül, hogy kik működnek együtt a részvényesek közül.

A TEBÉSZ alapos vizsgálatot kér 

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) úgy értesült, hogy az IGPI-nek a kritikus hányadnál nagyobb a befolyása a Zalakerámiában, így felvásárlási ajánlatot kell tennie. A TEBÉSZ ezért levelet intézett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF); ebben az általánosnál részletesebb és átfogóbb vizsgálat lefolytatását kéri a hatóságtól, amely a tulajdonosi összefonódások miatt egyébként is vizsgálja a tranzakciót. 

Orosz cégek a Zalakerámiában

A Pannonplast mellett komoly tulajdonosi átrendeződés megy végbe a Zalakerámiánál is. Mint azt a Figyelő hetilap legfrissebb számában írja: a magyar Arago csoport eladta részesedését az Intergazprom-Invest Holding Rt.-nek (IGPI). Így a körülbelül 21 százalékos pakettel rendelkező Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) Rt. mellett egy másik Gazprom érdekeltségű cég, is megjelent a Zalakerámia tulajdonosai között. Az IGPI aránya jelenleg 30,709 százalék, így az oroszok többségbe kerültek csempegyárban.

A tranzakciót megelőző héten a társaság alapszabályában szereplő (a tőkepiaci törvényben szereplő 33 százalékos korlátnál keményebb feltételt jelentő) 25 százalékos szinthez kötött felvásárlási ajánlati követelményt
Pannonplast, Zalakerámia – most mi lesz? 2

eltörölte az Arago – írja a Figyelő. Jelenleg így az a fő kérdés, kell-e felvásárlási ajánlatot tennie az IGPI-nek, amely résztulajdonos az ÁÉB-ben is, így közvetve akár át is lépheti a Zalakerámia-részesedése a 33 százalékos határt. 

A Zalakerámia legutóbbi, márciusi rendkívüli közgyűlésén az Arago által dominált igazgatóságot a részvényesek lecserélték az IGPI, illetve az ÁÉB által delegált jelöltekre. Medget Rahimkulov, a Zalakerámia igazgatóságának új elnöke – egyben az ÁÉB elnök-vezérigazgatója – a közgyűlés után elmondta, hogy az IGPI vételi ajánlattételre vonatkozó szándékát egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik