Belföld

Jövő héten feláll a korrupcióellenes bizottság

admin
admin

2003. 03. 28. 08:09

A korrupcióellenes társadalmi testület tagjainak névsorát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra – tudta meg a Népszabadság Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől. Gál J. emlékeztetett arra, hogy a kormányfő a grémium vezetőjének Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét – aki jelenleg ugyanott tanácselnök – kérte fel, egyben a testület tagjainak személyére is tőle várt javaslatokat. Solt a napokban megtette indítványát a miniszterelnöknek.

Medgyessy Péter hamarosan találkozik a Solt által jelölt személyekkel, s felkéri őket a munkában való részvételre. A korrupcióellenes küzdelemben fontos szerepet vállaló testület a kormánytól függetlenül működik majd, tagjai díjazást sem kapnak. A szóvivő hangsúlyozta: a bizottságtól a korrupció elleni legkülönfélébb intézkedésekre várnak javaslatot, például etikai normarendszer kidolgozására, illetve egyes jogszabályok módosítására.

A testület összetételéről Gál J. Zoltán nem kívánt nyilatkozni, így azt a lapértesülést sem kommentálta, amely szerint Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke nem vállalta a közreműködést. A kormányszóvivő csupán annyit mondott, hogy a bizottságban szerinte nagy presztízsű, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakértők dolgoznak majd, közöttük egyetemi oktatók, volt alkotmánybírák, jogászok, szociológusok, társadalomkutatók és gazdasági szakemberek is.

Más forrásból a lap úgy értesült, hogy Sólyom László nincs a felkért személyek között, az Igazságügyi Minisztérium két miniszteri biztosa – Gönczöl Katalin kriminológusprofeszszor és Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyész – viszont igen. Úgy tudjuk, hogy a testület várhatóan tíz fővel kezdi meg a munkát, és a miniszterelnök folyamatosan vár tőle javaslatokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.