Belföld

Tízmilliárd jut idén az EU népszerűsítésére

Csaknem tízmilliárd forintot fordíthat a kormány az uniós csatlakozás népszerűsítésére az idei költségvetésből - olvasható a Népszabadságban. A legnagyobb összeget az EU Kommunikációs Közalapítvány költi erre a célra, de az egyes szakminisztériumoknak is több százmillió forint áll rendelkezésükre, hogy meggyőzzék a lakosságot a tagság előnyeiről.

A lap számításai szerint csaknem tízmilliárd forintot költhet az idén a kormány Magyarország uniós csatlakozásának népszerűsítésére. A 2,2 milliárd forintból gazdálkodó EU Kommunikációs Közalapítvány mellett az egyes szakminisztériumok is önálló kampányt szerveznek. Egy kormányhatározat szerint az idei tervezett kiadásaik negyed százalékát használhatják fel az EU-tagság érdekében. A kabinet továbbá 900 millió forinttal támogatja a közszolgálati televízió és rádió, illetve a Magyar Távirati Iroda csatlakozással kapcsolatos tájékoztatási feladatait.

A szaktárcák közül a Pénzügyminisztérium (PM) 115 millió forintot, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pedig csaknem 200 milliót különített el, többek között vidéki tájékoztató rendezvények, konferenciák szervezésére, reklámkampányokra. A PM egyebek mellett a várható adóváltozásokkal szeretné megismertetni a lakosságot. Az egyes ágazatokban, termékcsoportokban várható árváltozásokról pedig tájékoztató körút keretében adnak majd információt a tárca vezetői országszerte.

A tárcák közül a legnagyobb összeget a legtöbb pénzből gazdálkodó Oktatási Minisztérium (OM) fordíthatja EU-kommunikációra. Kiadási előirányzata ebben az évben 415,5 milliárd forint, amelyből a kormányhatározat alapján több mint egymilliárd forint az uniós csatlakozás támogatására fordítható keret. A minisztériumoknak azonban csak ajánlott, s nem kötelező betartaniuk a negyedszázalékos limitet. Így az OM, információink szerint, ennél várhatóan kevesebbet, nagyjából 800 millió forintot költ majd erre a célra. A tárcák kommunikációs feladatait a Miniszterelnöki Hivatal hangolja össze.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik