Belföld

Háborúban – aktivizálódnak a hekkerek és a vírusírók

Az iraki háború kitörése óta megnőtt a hekkelések, vírustámadások száma. Áldozatul esett a Közel-Kelet legprovokatívabb hangja, a katari Al-Dzsazíra tévécsatorna szájtja is.

Épp csak elindult, máris “meghekkelték” az Al-Dzsazíra katari tévé angol nyelvű oldalát. A szájt az iraki háborúra való tekintettel hétfőtől kezdett
Háborúban – aktivizálódnak a hekkerek és a vírusírók 1

angol nyelvű híreket közölni, ám kedden már több órán keresztül elérhetetlen volt, és utána is csak nagyon lassan jött le a nagy leterheltség miatt.

A szájt hosztja Katarban történik, szerverei az USA-ban és Franciaországban találhatók. A hekker az amerikai szervert támadta meg, ennek alapján a tulajdonosok úgy vélik, hogy feltehetőleg a támadó maga is az USA területén tartózkodik.

Az Al-Jazzera elsősorban azzal vonta magára az amerikaiak haragját, hogy fogságba esett, illetve a harcokban elesett amerikai katonákat mutatott be, amit pedig tiltanak a hadifoglyokról szóló Genfi egyezmények. A képek bemutatása miatt a New York-i tőzsde is megbüntette a katari csatornát: megvonta két tudosítója tőzsdei közvetítési engedélyét.

Nem ugyanúgy látják 

Az Al-Dzsazíra tévécsatornán, valamint szájtján az iraki háború eseményeket az angolszász médiák szemléletétől lényegesen különböző tálalásban követhetjük. Az angol nyelvű oldalon például a következő címek alatt olvashatunk friss beszámolókat: Újabb légitámadások Irak ellen, Bászrát humanitárium válság fenyegeti, Amerikai “preciziós” bombák civileket szállító autóbuszt találtak el, Törökország csapatokat készül küldeni Irakba. 

Az Al-Dzsazíra a katari sejk ötlete volt

Az elsősorban Bin Laden videóiról ismertté vált Al-Dzsazíra műholdas tévécsatorna megalapítását Katar felvilágosult uralkodója, Hamad sejk kezdeményezte. Az indulást egy nagyvonalú, 140 millió dolláros felajánlással is támogatta. A tévécsatorna megalapításával egyidejűleg a katari tájékoztatási minisztérium eltörölte a cenzúrát, és kifejezetten támogatta a csatornát, hogy újságírói küldetésének szellemében működjön.



Háborúban – aktivizálódnak a hekkerek és a vírusírók 2

A csatorna alapjaiban formálta át a közel-keleti újságírást: közkedvelt témái közé tartozik a diktatúrák zsarnoksága, az iszlám különböző ágainak összecsapása, a stúdiók rendszeres vendégei a közel-keleti országok ellenzéki poltikusai, bosszantva is ezzel a szomszédos “alvó óriást”, Szaud-Arábiát. A csatorna legprovokatívabb műsora az Ellentétes oldalak című népszerű talk-show, amelyet a CNN Crossfire című műsorának mintájára készítettek. A szókimondó, gyakran éles vitába torkolló műsor 35 millió arab háztartásba jut el. 

A svéd iskola bűne? 

A Ganda háborús tárgyú e-mailekkel terjedt: vagy amerikai kémrepülőkről készült felvételeket, vagy háborús, illetve háborúellenes képernyővédőket ígért. Mivel a vírus írója a kódhoz csatolt rejtett levelében azt is jelezte, hogy “a svéd iskolarendszer diszkriminálta tanulmányai során, ezért erre szeretné felhívni a média figyelmét”, nem volt nehéz kinyomozni, hogy svéd. A 29 éves fiatalembert már el is fogták, akár négy év börtönre is ítélhetik. 

Háborús vírus- és hekkertámadások

Eddig három, háborús tárggyal futó vírust azonosítottak a biztonsági szakemberek. Ezek közül a legnagyobb kárt a Ganda egyik verziója okozta, a vírus miatti fenyegetettséget azonban egyelőre csak alacsony szintűnek minősítették a vírusírtó cégek. 

A hekkeléseket követő Zone-H.org jelentése szerint a háború kitörése óta jelentősen emelkedett a megtámadott oldalak száma. Normálisan naponta átlagosan 350, hétvégén 1000 szájtot hekkelnek meg a szervezet szerint, a háború óta viszont naponta 2500 körüli, háborút támogató, illetve háborút ellenző oldal megtámadásáról érkezik hír.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik