Belföld

Három delfint is bevetnek az amerikaiak Umm-Kaszrnál

Precíziós bombákat, személyzet nélküli kémrepülőgépeket félretéve az amerikai hadsereg delfineket vet be a vízi aknák felderítésére.

A Reuters szerint Umm-Kaszr környékén amerikai és brit katonák felkészültek egy speciális egység fogadására, amelynek a feladata a part menti vizek aknamentesítése lesz. Az egység különlegesen kiképzett delfinekkel akarja elősegíteni, hogy “humanitárius segélyeket” tehessenek partra a nemrég elfoglalt perzsa-öbölbeli partvidéken.

Mike Tillotson, az amerikai haditengerészet kapitánya tudósítóknak elmondta, hogy három vagy négy delfint használnak fel az aknák felderítésére. A tengeri emlősök ultrahangos képességeikkel ugyanis könnyebben megtalálják az aknákat.

A kapitány elmondta, hogy éttermi minőségű ételeket kapnak majd a delfinek, továbbá vitaminokkal is ellátják őket. A delfineket Tillotson szerint úgy képezték ki, hogy csak jelöljék meg az aknákat – kis távolságra helyezzenek el jelzést a robbanószerkezetek mellett -, tehát nem kell odaúszniuk a veszélyes tárgyakhoz, vagyis sérülésük elkerülhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik