Belföld

Az újjáépítés nyertesei – csupa amerikai cég

A háború a múlt héten kezdődött, az újjáépítés ezen a héten - így vezetik be Irak újjáépítéséről és az abban részt vevő cégekről készített beszámolójukat a New York Times szerzői.

A Bush-adminisztráció Amerika nagylelkűségét hangsúlyozó tagjai szívesen hasonlítják az iraki háborút majdan követő újjáépítést a Nyugat-Európa
Az újjáépítés nyertesei – csupa amerikai cég 1

rendbetételére hivatott Marshall-tervhez – írja a New York Times. Szakértők szerint az országban keletkezett károk helyreállítása 25-100 milliárd dolláros tételt jelent majd a meghívott cégeknek.


Ezek egyik közös vonása, hogy kivétel nélkül amerikai tulajdonban vannak. Az Irak újjáépítése körül kirajzolódó amerikai hegemónia persze nem lesz ínyére az Európai Uniónak és a tagoknak külön-külön, de valószínűleg Oroszországnak sem.

Nem kell mindenről szavazni


Az amerikai közvéleményt persze inkább az izgatja, hogy az újjáépítésre szánt összeg tetemes hányadát az adófizetők pénzéből teremtené elő Bush. És ami még hiányzik, azt pótolnák ki az iraki olajból származó jövedelmekből.


A újjáépítésre szánt keret előteremtése a Bush-adminisztráció feladata, valószínűleg rövidesen jóváhagyja a kongresszus is – írja a lap. Azt azonban már nem kívánják megtárgyalni a képviselőkkel, hogy az újjáépítésre mely cégeket hívják meg a hivatalos amerikai szervek.

A New York Times által idézett ajánlattételi listán olyan, köztudottan kiváló politikai kapcsolatokat ápoló építőipari cégek szerepelnek, mint a 2000-ig öt éven át Dick Cheney alelnök által elnökölt, a terroristagyanús személyek számára a guantanamói támaszponton rekordsebességgel börtönöket építő Halliburton, az egykori republikánus képviselők érdekkörébe tartozó Bechtel Group, valamint a Fluor, amely szoros szálakkal kapcsolódik többek között a Pentagon volt felsőbb köreihez. 

Például a Fluor 

A Fluor tavaly áprilisban nyerte meg magának Kenneth J. Oscart, aki felsővezetőként a Pentagon évi 35 milliárd dolláros büdzséjét ellenőrizte. A cég egyébként erőművek építésében érdekelt. Legutóbb az Exxon Mobilt is magában foglaló konzorcium számára épített erőművet az orosz Szahalin-szigeteken, valamint olaj- és földgázlelőhelyeket fejleszt a ChevronTexaco vezette konzorcium számára. 

Balkáni tapasztalatok


A Bechtel legnagyobb, természetesen amerikai ellenfele a politikai kapcsolatoktól szinte mentes Parsons nevű építőipari cég, amely Szaúd-Arábiában egy amerikai katonai bázis kivitelezésében vállalt fő szerepet és a boszniai, valamint a koszovói újjáépítésben is komolyabb megrendelésekhez jutott. A politikai kapcsolatokat e cég esetében csupán a jelenlegi munkaügyi miniszter jelenti, aki a kabinetbe való belépése előtti évben lemondott felügyelő-bizottsági tisztségéről.

A lap az iraki építések esélyesei között említi a Louis Berger Groupot is, amely a cikk szerint a Balkánon is komoly feladatokat kapott. Ezenkívül nyertese volt a Kabult Herattal összekötő 600 kilométeres autóút újjáépítésére kiírt 300 millió dollárt érő tendernek.

Előbb el kellene foglalni


Az elvégzendő feladatokat tartalmazó lista első helyén egyébként Irak egyetlen mélytengeri kikötőjének, Umm Kaszrnak az újjáépítése szerepel, amelyről a mai napig nem tudni pontosan, hogy elfoglalták-e a szövetséges csapatok vagy sem. Amint biztonságos a terep, elkezdődhet a kikötő felújítása, a munkálatok elvégzésére az ajánlatkérésben kilenchetes időtartamot írtak ki – írja a NewYork-i lap.

Az újjáépítési pénzek legnagyobb része felett rendelkező nemzetközi fejlesztési ügynökség (United States Agency for International Development) vezetője az amerikai cégek túlsúlyával kapcsolatban igyekezett megnyugtatni a cikk szerzőit. Mint elmondta: az újjáépítésre szánt pénzek 50 százaléka alvállalkozókhoz kerül, tehát bármely ország cégei pályázhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik