Belföld

Ez már a nagy támadás, az USA új iraki kormányt akar

Megkezdődött az amerikai erők nagy támadása az iraki erők ellen - mondta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Ez azt jelenti, megkezdődtek a napok óta jósolt intenzív légicsapások. A kora esti támadás után jelenleg újabb hullámban bombáznak a szövetségesek. Moszul és Kirkuk városai szintén találatokat kaptak. A szárazföldön Bászra előtt állnak az amerikai és brit erők. Rumsfeld szerint képviseleti kormányt akarnak létrehozni Irakban, Szaddám megdöntése után. A miniszter szerint a diktátor kezdi elveszíteni az ellenőrzést Irak fölött. Myers vezérkari főnök arról beszélt, hogy hamarosan elfoglalják a szövetségesek a dél-iraki olajmezőket. Addig pedig célpontok százait bombázzák majd. Bagdadra állítólag 320 cirkálórakétát lőttek ki.

Amerikai források szerint Szaddám Huszein csapatai körében komoly zavarok vannak. Feltételezik, hogy ha Huszein életben is van, semmiképpen sem képes “percről percre” irányítani haderőit.


Időközben Bagdadban hatalmas robbanások vannak, a város egyes negyedei immár lángtengerben égnek. Szaddám Huszein egyik palotája is találatokat kapott francia jelentések szerint. A polgári lakosság által benépesített kerületeket nem bombázták az amerikaiak.


Az amerikaiak B-52-es bombázókat, F117-es lopakodókat, műholdvezérelt bombákat és szárnyasrakétákat vetettek be a CNN értesülései szerint Bagdadban, illetve Moszul és Kirkuk környékén (e két utóbbi város Észak-Irak területén található).


Közben a szárazföldi összecsapások az Eufrátesz folyónál zajlanak, Nassziria városánál, amely mintegy 350 kilométerre fekszik az iraki fővárostól, Bagdadtól. Először itt ütközött ellenállásba az angolszász szövetségesek páncélos éke. Ez a támadó egység 2000 harckocsiból, tankból és kamionból áll. Az amerikai csapatok elszenvedték első veszteségeiket: egy katona halt meg harc közben. (Korábban tizenkét brit és amerikai katona vesztette életét egy kuvaiti helikopterbalesetben.)


Rumsfeld amerikai védelmi miniszter bejelentette: az Egyesült Államok elfoglalta Umm-Kaszr városát, akárcsak más iraki területeket. A hadügyminiszter szerint az iraki hadsereg egységei nem tudnak egymással megfelelően kommunikálni.


Rumsfeld külön köszönetet mondott Angliának, Ausztráliának és Lengyelországnak, hogy támogatták az amerikai offenzívát.


Richard Myers amerikai vezérkari főnök az elmúlt napok hadieseményeit összefoglalva elmondta, hogy előbb tüzérségi előkészítést végeztek Irakban. Ezután megkezdték a speciális egységek Irak területén tevékenységeiket.


Később vezetési központokat bombáztak Bagdad délkeleti részén. A tengerparton, az Öböl partján kőolajfinomítókat foglaltak el. Myers szerint ezer bevetésben vettek részt a szövetséges repülőgépek, a szárazföldi alakulatok pedig 160 kilométerre hatoltak be Irak területére.


A The New York Times szerint Rumsfeld korábban arról beszélt, hogy titkos tárgyalásokat folytattak az iraki Köztársasági gárdával és Különleges Köztársasági Gárdával. Az amerikaiak azt szeretnék, ha az elitcsapatok megadnák magukat, és nem támogatnák Szaddám Huszein “bukott rendszerét”.


A legfrissebb Rumsfeld-bejelentés szerint el akarják kerülni az amerikaiak a kézitusát, a városok véres harcokkal való elfoglalását. Szeretnék az iraki vezetőket arra a belátásra bírni, hogy azok rájöjjenek: nincs értelme tovább küzdeniük.


A vezérkari főnök elmondta, hogy e-mailekkel keresik meg az iraki tábornoki kar tagjait, és így próbálják meg fellazítani az arab ország katonai vezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik