Belföld

Jóváhagyás előtt a Nemzeti Fejlesztési Terv

admin
admin

2003. 03. 18. 14:38

Amennyiben március 26-án a kormány jóváhagyja a Nemzeti Fejlesztési Terv végleges változatát, áprilistól ismertté válnak azok a legfontosabb célok, amelyek uniós támogatására megkezdődhet a pályázatok kidolgozása - mondta Baráth Etele kedden.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Tervért és EU-támogatások koordinálásáért felelős politikai államtitkára egy százhalombattai fórumon beszélt erről, hozzátéve: elsősorban oktatási, képzési programok, a környezetvédelem és az úthálózat fejlesztése jöhet szóba. A pályázatok fogadására szeptember végére alakul meg egy irányító hatóság.

Örvendetes – emelte ki az államtitkár -, hogy az EU lehetővé tette: a csatlakozás előtt öt hónappal, már 2004. január 1-jétől beinduljanak a pályázatok elbírálási folyamatai, ezáltal a nyertesek mielőbb hozzájuthatnak a fejlesztési támogatásokhoz.

A felkészülési folyamat lényege, hogy az EU által finanszírozott programokhoz kapcsolódva az önkormányzatok politikai hovatartozástól függetlenül egymás között megegyezzenek. Ennek hiánya, vagy felborulása ugyanis veszélyeztetné a programokat – utalt rá Baráth Etele.

A Nemzeti Fejlesztési Terven belül különösen fontos az urbanizációs program megvalósítása. E kérdésben jelentős lemaradás tapasztalható a tagországok városaival szemben. A közút, a környezet, az oktatás, a képzés kérdései tartoznak e témakörbe, amelyek fejlesztését összhangba kell hozni egymással egy-egy térségben, és a különösen hátrányban lévő fővárosi agglomerációban – húzta alá az államtitkár.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.