Belföld

Felügyeleti vizsgálat az OTP-csoportnál

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az OTP Lakástakarékpénztár Rt.-nél elvégzett átfogó vizsgálat nyomán kötelezte a hitelintézetet lakossági ügyfél-, illetve partnerminősítési szabályzatának, továbbá ügyfélminősítési gyakorlatának a jogszabályokkal való összehangolására, így különösen a lakás-előtakarékossági szerződések kedvezményezettjeinek jogszabályszerű minősítésére - derül ki a felügyelet kedden publikált nyilvános határozatából.

A felügyelet egyebek mellett informatikai fejlesztést is előírt a lakástakaréknak, a kifizetések lakáscélú felhasználásának utólagos ellenőrzése érdekében. Az OTP Jelzálogbank Rt.-nél 2002. októberében lefolytatott helyszíni célvizsgálat intézkedés alkalmazása nélkül zárult – derül ki egy másik, a vizsgálat célját nem ismertető felügyeleti határozatból.

A PSZÁF vizsgálta a bankcsoport más tagjait is. Az OTP Bankra a felügyelet a közelmúltban 9 millió forint bírságot rótt ki a befektetési szolgáltatások tevékenységi és működési szabályainak megsértése miatt. Az OTP Alapkezelő Rt.-nél folytatott vizsgálat – ennek során a felügyelők arra voltak kíváncsiak, hogy az alapkezelő tevékenysége megfelel-e a jogszabályoknak és a befektetők érdekeinek – felügyeleti intézkedés nélkül zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik