Belföld

A befektetők Európát akarnak, és nem iparűzési adót

Az európai uniós bővítés a jelenlegi tagországok számára 10 milliárd eurós, az újonnan csatlakozók számára pedig 23 milliárd eurós gazdasági nyereséget hoz a csatlakozás évében. Erről Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója, a Befektetői Tanács (BT) társelnöke beszélt a tanács ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a magyar kormány szövetségeseinek tekinti a BT-t alkotó 70 nagyvállalatot, amelyeknek ötleteit beépítették a Smart Hungary Befektetési- és Vállalkozásfejlesztési Programba.

Sugár András közölte: a miniszterelnökkel folytatott
tanácskozáson a befektetői oldal ismertette Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásával kapcsolatos állásfoglalását. Emellett a magyar szakképzési rendszer modernizációval kapcsolatban javasolták, hogy a szakképzés kínálatát hozzák összhangba a igényelt
diplomások és szakmunkások szükségletével.

Azt is szóba hozták a befektetők, hogy az adózási rendszert mielőbb összhangba kellene hozni az EU adórendszerével. Így például megemlítették, hogy az iparűzési adó idegen az unió adórendszerétől, ám megértik, hogy az önkormányzatoknak évente mintegy 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene ennek az adónemnek a megszüntetése.

Sugár András elmondta: elsősorban a Joint Venture Szövetség felvetésére felhívták a miniszterelnök figyelmét, hogy a közszolgáltatás is jelentősen hozzájárulhat a gazdaság sikerességéhez, ha ott minőségi munkát végeznek, ezért véleményük szerint ebben a szektorban is kötelezővé kellene tenni a minőségbiztosítás rendszerét.

Szó volt még a logisztikai és vámügyekről, elsősorban annak vonatkozásában, hogy a vámhatóság szerkezetét jelentősen át kell alakítani az EU-csatlakozás után, és gondoskodni kell azoknak a pénzügyőröknek az átképzéséről, amelyekre már nem lesz szükség a megszűnő határok miatt.

Sugár András kiemelte, hogy a BT Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló állásfoglalása szerint a vállalatok számára számos előnnyel jár majd. Így például 370 millió főre gyarapodik a piac, nő a vásárlóerő, egyszerűsödik vagy megszűnik a vámkezelés, lerövidül a várakozási idő Magyarország, szlovén, osztrák, illetve szlovák határszakaszain.

A BT társelnöke idézett egy Európai Bizottság által készített tanulmányt, amely szerint a bővítés eredményeképpen az újonnan csatlakozó országok GDP-je évente 1,3 és 2,1 százalékpont között nő majd és a jelenlegi tagok esetében a GDP növekedése összesítve 0,7 százalékpontot ér el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik