Belföld

A befektetők Európát akarnak, és nem iparűzési adót

admin
admin

2003. 03. 18. 17:18

Az európai uniós bővítés a jelenlegi tagországok számára 10 milliárd eurós, az újonnan csatlakozók számára pedig 23 milliárd eurós gazdasági nyereséget hoz a csatlakozás évében. Erről Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója, a Befektetői Tanács (BT) társelnöke beszélt a tanács ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a magyar kormány szövetségeseinek tekinti a BT-t alkotó 70 nagyvállalatot, amelyeknek ötleteit beépítették a Smart Hungary Befektetési- és Vállalkozásfejlesztési Programba.

Sugár András közölte: a miniszterelnökkel folytatott
tanácskozáson a befektetői oldal ismertette Magyarországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásával kapcsolatos állásfoglalását. Emellett a magyar szakképzési rendszer modernizációval kapcsolatban javasolták, hogy a szakképzés kínálatát hozzák összhangba a igényelt
diplomások és szakmunkások szükségletével.

Azt is szóba hozták a befektetők, hogy az adózási rendszert mielőbb összhangba kellene hozni az EU adórendszerével. Így például megemlítették, hogy az iparűzési adó idegen az unió adórendszerétől, ám megértik, hogy az önkormányzatoknak évente mintegy 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene ennek az adónemnek a megszüntetése.

Sugár András elmondta: elsősorban a Joint Venture Szövetség felvetésére felhívták a miniszterelnök figyelmét, hogy a közszolgáltatás is jelentősen hozzájárulhat a gazdaság sikerességéhez, ha ott minőségi munkát végeznek, ezért véleményük szerint ebben a szektorban is kötelezővé kellene tenni a minőségbiztosítás rendszerét.

Szó volt még a logisztikai és vámügyekről, elsősorban annak vonatkozásában, hogy a vámhatóság szerkezetét jelentősen át kell alakítani az EU-csatlakozás után, és gondoskodni kell azoknak a pénzügyőröknek az átképzéséről, amelyekre már nem lesz szükség a megszűnő határok miatt.

Sugár András kiemelte, hogy a BT Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló állásfoglalása szerint a vállalatok számára számos előnnyel jár majd. Így például 370 millió főre gyarapodik a piac, nő a vásárlóerő, egyszerűsödik vagy megszűnik a vámkezelés, lerövidül a várakozási idő Magyarország, szlovén, osztrák, illetve szlovák határszakaszain.

A BT társelnöke idézett egy Európai Bizottság által készített tanulmányt, amely szerint a bővítés eredményeképpen az újonnan csatlakozó országok GDP-je évente 1,3 és 2,1 százalékpont között nő majd és a jelenlegi tagok esetében a GDP növekedése összesítve 0,7 százalékpontot ér el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.