Belföld

Átcsoportosítják az amerikai hadihajókat a Vörös-tengerre

Manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajókat csoportosít át a Földközi-tengerről a Vörös-tengerre az amerikai haditengerészet, miután Washington egyre kevésbé bízik abban, hogy Ankara igent mond az amerikai harci gépek és rakéták átrepülésére, illetve amerikai egységek vezénylésének engedélyezésére a küszöbönálló Irak elleni "megelőző csapás" ügyében.

A legalább tíz hadihajó, illetve tengeralattjáró átcsoportosításáról egy magas rangú amerikai illetékes számolt be csütörtök este Washingtonban. A flottaegységek új pozícióikból úgy indíthatják már a Tomahawk manőverező robotrepülőgépeket – amelyeket jellemzően az első csapás keretében, a háború első óráiban vetnek be -, hogy azok Szaúd-Arábián keresztül érjék el az iraki célpontokat.

A Vörös-tengerre vezényelt amerikai hadihajók és tengeralattjárók – számukat 10-15-re teszik – a Harry S. Truman és a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozók kísérőhajó-csoportjához tartoznak: e két anyahajó jelenleg a Földközi-tenger keleti vizein manőverezik. Az egyenként 80 harci géppel rendelkező repülőgép-hordozók átirányításáról egyelőre nem született döntés a név nélkül nyilatkozó amerikai forrás szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik