Belföld

Újabb nyomozás a Postabank ügyében

admin
admin

2003. 03. 14. 17:40

Postabank-ügyben újabb nyomozást rendelt el a Kormányzati
Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2000 decemberében készült titkos
jelentése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ORFK tájékoztatása szerint a Princz Gábor, a Postabank
Rt. korábbi elnök-vezérigazgatója és társai elleni nyomozás során került hétfőn a rendőrség birtokába a 2000 decemberében készült Kehi-jelentés, amelyről addig nem tudott a nyomozóhatóság.


Hűtlen kezelés alapos gyanúja


A titkos minősítésű vizsgálati jelentés tartalma arra utal, hogy
a Postabank Rt. 1998. év végi konszolidációja során olyan gazdasági döntések születtek, amelyek hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúját alapozzák meg. Ezért rendelt el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága újabb nyomozást a Postabank-ügyben ismeretlen tettes ellen.


150 milliárdos vagyonvesztés


Princz Gábor 1998 nyarán, a Kehi-jelentésben érintett események előtt távozott a Postabank éléről. Az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv tett feljelentést a Postabanknál bekövetkezett több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. Ez alapján indult meg a nyomozás, amelyben gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétségével gyanúsították meg
Princz Gábort és több egykori vezető társát.


Princz nem jelent meg az iratismertetésen


Ez év március elején a csaknem fél évtizede tartó nyomozást
lezáró iratismertetésre idézte Princz Gábort az ORFK. Ám éppen
ezekban a napokban a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal is
megidézte az egykori bankvezetőt azért, hogy hűtlen kezeléssel gyanúsítsa meg, sajtóhírek szerint többek között a Budai Hengermalom Rt. ügyei miatt. Princz Gábor családi okokra hivatkozva nem jelent meg az ügyészségen. Ez ügyben az újabb gyanúsítotti idézés hétfőre szól.


Keller is feljelentést tett


A napokban Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi
államtitkára is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a
Postabank követeléseinek kezelésével foglalkozó PB Workout Kft. korábbi tevékenysége miatt. Erről Keller László az MTI-nek korábban annyit mondott: az előző kormány határozatban utasította a Kehi-t az említett cég tevékenységének átvizsgálására. A hivatal súlyos megállapításokat
tartalmazó jelentés-tervezetet készített, ám ebben a stádiumban megakadt a vizsgálat.


A pénzügyminisztereket is meghallgatják


Szintén az utóbbi napok fejleménye, hogy Postabank-ügyben az 1995-től hivatalban volt pénzügyminisztereknek, pénzügyminisztériumi illetve bankfelügyeleti vezetőknek, továbbá Princz Gábor utódjának, Auth Henriket a meghallgatását indítványozta a rendőrségnek Princz Gábor védője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.