Belföld

A ratifikáció elhalasztásával fenyegetőzik az Európai Parlament

A csatlakozási szerződés április 9-re tervezett ratifikációjának elhalasztását helyezte kilátásba kedden az Európai Parlament abban az esetben, ha nem sikerül tisztázni az elnökséggel a Koppenhágában elfogadott megállapodás bizonyos pénzügyi részleteit, amelyek az EP szerint ellentétben állnak az uniós alapszerződéssel.

A Parlament azt kifogásolja, hogy a tagállamok a bővítés pénzügyi részleteit tisztázó koppenhágai csúcstalálkozón figyelmen kívül hagyták a törvényhozó testület “alkotmányos” (EU-szerződésben garantált) jogát a pénzügyi-költségvetési kérdésekben való részvételre (jelen esetben a pénzügyi előirányzat módosításáról való előzetes állásfoglalásra). Valamint úgy véli, hogy a koppenhágai megállapodás diszkriminatív az új tagállamokkal szemben, hiszen az ő esetükben megszabja a kiadások maximális határát, míg ugyanezt nem teszi a jelenlegi tagállamokkal. A Parlament álláspontját jogi szakértőinek véleményével támogatta meg, amelynek egy példánya kiszivárgott a brüsszeli sajtóhoz.

Pat Cox, a Parlament elnöke és Jeorjiosz Papandreu, a Tanács soros görög elnöke kedden késő este Strasbourgban tárgyalt a kérdésről, miután előzőleg az elnökség napokig nem válaszolt Cox levelére, amely az ügyet feszegeti. A találkozón nem született érdemi megállapodás a Parlament azon követeléséről, hogy a csatlakozási szerződésből távolítsák el a konkrét pénzeket megállapító részeket, mert az ellentétes az EU-szerződéssel.

Egy, a Bruxinfónak nyilatkozó bizottsági tisztviselő kisebbíteni próbálta az ügy jelentőségét, mondván, az elképzelhetetlen, hogy a Parlament emiatt megvétózza a bővítést. “Csak az izmaikat villogtatják. Meg kell nekik adni a kért biztosítékokat, természetesen, de ez nem egy komoly probléma” – mondta a neve mellőzését kérő tisztviselő, hozzátéve, hogy a Parlamentnek egyébként is minden évben jóvá kell hagynia a költségvetést, ez tehát “nem is valódi ügy”. Egy parlamenti tisztviselő, akit a Financial Times idézett, szintén tagadta, hogy az EP képes volna blokkolni a bővítést emiatt az ügy miatt, de utalt rá, hogy a plénum esetleg elhalaszthatja a csatlakozási szerződés ratifikációját, amíg megfelelő megoldást nem találnak az ügyre.

Arra természetesen nincsen mód, hogy a bővítés pénzügyi oldalát újratárgyalják emiatt, bár egyes értesülések szerint a Parlament további 400 millió eurót “szükségesnek lát” az új tagok finanszírozására. Egy parlamenti szóvivő szerint a ratifikációt egyelőre nem mozdították el a tervezett április 9-i dátumról, “de ez még megváltozhat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik