Belföld

Jön a szexvalóságshow

Az online pornópiacot nemrégiben még tönkrement szolgáltatók, ritka fizetős ügyfelek és csökkenő bevételek jellemezték. A néhány évvel ezelőtt sikersztorinak számító online pornóképterjesztési iparág manapság önmagában már nem életképes, ezért elkezdődött a piac átalakulása - olvasható a Népszabadságban.

A Jupiter Media elemzői szerint az USA on-line pornóipara 2006-ra mintegy 400 millió dollárt fog bevételként elkönyvelni, ami jóval elmarad más tartalmak, pl. a zene (1,7 milliárd dollár) vagy a játékok (1,8 milliárd dollár) bevételeihez képest – adta hírül az INFINIT. Ezzel szemben Európában 2002-ben a felhasználók kb. 240 millió eurót költöttek on-line tartalomra, és a globális tendenciák ellenére – becslések szerint – ennek a felét pornográf képek letöltésére fordították. Ahhoz azonban, hogy a színvonalas szolgáltatást nyújtó weboldalak életben tudjanak maradni, kiegészítő lehetőségek után néztek. Ennek nyomán terjedtek el az on-line szerencsejátékok vagy az erotikus webshopok, és mellettük megjelentek a dinamikus szolgáltatások is: a sikeres szolgáltatók jelenleg élenjárnak a folyamatos képátvitel (streaming video) terén. E technológia segítségével a monitor előtt ülve, az interneten keresztül élő pornófilmeket is nézhetünk, sőt befolyásolni is tudjuk az ott történteket.

Ahogy hazánkban is hétről hétre növekszik az internetezők aránya, úgy mind többen hajlandóak fizetni a weben elérhető tartalmakért. A pornóoldalak üzemeltetői ezért úgy vélik: ha nem térnek át a fizetős rendszerre, akkor továbbra sem lesz bevételük, ha viszont áttérnek, a forgalom visszaesése mellett befolyik majd némi pénz is. Magyarországon tehát egyre inkább a fizetős, jobb minőségű szolgáltatások felé tolódik el az erotikus kínálat. A vállalkozók saját stúdióban felvett videókkal és saját modellek foglalkoztatásával próbálják magukhoz csábítani a netezőket. A leglátogatottabb magyar szexoldalak azért még mindig ingyenesek. Ezek naponta kb. 20 ezer látogatót fogadnak, a fizetős site-ok jóval kevesebbet. Internetes fizetésre mindamellett több lehetőség is kínálkozik: például emelt díjas SMS, vonalas telefonhívás vagy olyan fizetőkártya, melyet trafikokban, videotékákban lehet kapni, és a letöltéshez szükséges kódokat tartalmazza (hasonlóan az előre kifizetett mobilos kártyákhoz). Egy film letöltése így kb. 500 forintba kerül.

A jövőben a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás (3G) bevezetése adhat újabb lendületet a különféle pornószolgáltatásoknak. A nagy sebességű adatátvitelnek köszönhetően a készülékeken folyamatos mozgóképet láthatunk majd. Érdekes párhuzam, hogy új technológiák bevezetésekor (pl. a video, az internet vagy a DVD megjelenésekor) is a felnőtteknek szánt erotikus szolgáltatások voltak túlsúlyban, valószínűleg a mobilinternettel sem lesz ez másként. Jó példa erre, hogy nyártól – a régióban elsőként hazánkban – MMS-ben (multimédiás üzenetben) erotikus klipeket lehet majd letölteni az egyik hazai szolgáltatótól. Hollandiában már most is érezhető a mobilpornó iránti igény, mert – hivatalosan meg nem erősített információk szerint – az egymásnak küldött képüzenetek többsége erotikus tartalmú.

Az online erotikus piac tehát nem szűnik meg, csak átalakul. A legfrissebb példa erre, hogy márciustól indul a “szexbrother”, egy szexorientált valóságshow, melyet emelt díjas SMS-ek fejében nézhetnek az erre éhes netezők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik