Belföld

Dipomáciai botrány – ki nyúlta le a romák támogatását?

Egy brit civil szervezet azt követeli az Európai Parlamenttől, hogy fagyassza be a magyar romák felemelkedését célzó támogatását, mert a pénzek a célokkal ellentétes hatást érnek el.

Egy londoni székhelyű civilszervezet, a romák felemelkedéséért küzdő European Committee on Romani Emancipation (ECRE) február 26-án a közép-európai romakérdésben petíciót juttatott el az Európai Parlament minden képviselőjének. Kétéves, magyarországi, csehországi és szlovákiai vizsgálatai alapján a szervezet azt állítja, hogy a romák felzárkóztatására, ezen belül elsősorban oktatásra, képzésre szánt összegek nem jutnak el az érintettekhez, sőt a részben az Európai Unió által nyújtott támogatások 95 százalékát “lenyúlják” az országos és helyi politikusok, egyházak és a pénzelosztásban érintett egyéb személyek.

Faji diszkrimináció mohóságból

A pénzlenyúlás folyamata a kisegítő osztályok támogatásában teljesedik ki: az osztályoknak szánt támogatások eléréséhez fokozatosan nő a kisegítő osztályban járók száma, ma a cigánygyerekeknek már 98 százalékát osztják be ide. Összehasonlításképpen: a hatvanas években, amikor a kisegítő osztályok elindultak az ide beiskolázott gyerekeknek még csupán kevesebb, mint 5 százaléka volt roma. A szervezet szerint a három ország döntéshozói a faji diszkriminációnak legsúlyosabb esetét, az anyagi érdekből elkövetett diszkriminációt követik el ezzel.

A petíció szerint a három országban 1989-2003 között az országos és helyi politikusok valamint a támogatás elosztásában érsdekeltek körülbelül 2 milliárd eurót “térítettek le” útjáról. Az Európai Bizottság ez idő alatt körülbelül ugyanekkora összeggel támogatta e három országban a roma emancipáció kérdését. Ezért az ECRE azt kéri, hogy az Európai Parlament indítson vizsgálatot az ügyben, valamint ideiglenesen fagyassza be az országok ilyen célú támogatását.

A kemény állításokat megfogalmazó petíció mellett a szervezet honlapján a teljes tanulmány is olvasható. Ezt átböngészve az a benyomásunk alakult ki, hogy annak ellenére egy égetően fontos kérdésre világít rá a szervezet, megfogalmazott állításaik igencsak felületesek, bizonyítatlanok, statisztikai adataik nem egészen fedik a valóságot. Információik szerint a vádakra a Külügyminisztérium hivatalosan is reagál majd. (Mivel az állítások valóban nem alátámasztottak, könnyű lesz felületesnek neveznie.)

Mit állít az ECRE a magyar romakérdés esetében?

Eltűnt 676,25 millió euró
1989 és 2003 között a magyar kormány körülbelül 751,25 millió eurót utalt ki a központi költségvetésből a kisegítő osztályokban tanuló diákok felzárkóztatására. Ebből 75 millió euró körülbelül az ott tanítók fizetése, 676,25 millió euróval azonban a támogatás elosztásában érintettek nem tudnak elszámolni.

A Fidesz-kormány alatt gombamódra szaporodtak a kisegítő osztályok
Olyan falvak, ahol korábban nem voltak kisegítő osztályok, a Fidesz kormány alatt létesítettek, és a kisegítő osztályokat szinte százszázalékban romákkal töltötték fel. Az ECRE szerint a roma gyerekek oktatási szegregációjában a Fidesz katalizátor szerepet játszott.

A Fidesz felgyorsította a kisegítő osztályok elcigányosítását
Míg 1960-70 között a kisegítő osztályokban tanult 10 ezer gyereknek csupán 5 százaléka volt roma, ma az odajáró 70 ezer gyerek 98 százaléka roma. A kisegítő osztályok létszáma, valamint elcigányosodásuk a Fidesz-éra alatt gyorsult fel: 1997-ben még csupán 30 ezer gyerek járt ilyen speciális osztályokba, és csupán a gyerekek fele volt roma.

A helyi politikusok nem az üvegzseb politikát követik
A központi költségvetésből a helyi önkormányzatoknak átutalt pénz sorsa nehezen követhető, információk ez ügyben nehezen szerezhetők. Valószínűnek látszik, hogy a kisegítő osztályoknak szánt pénzek egy csekélyebb részét az iskolák egyéb feladatainak finanszírozására használják fel.

A támogatás nagyobb része viszont a helyi politikusok, parlamenti képviselők, helyi rendőrök, bírák, néhol papok zsebébe vándorol. A pénzeket elsősorban az indokoltnál drágább közbeszerzések révén utalják át. A tanulmány szerint a támogatásokat lenyúlók a pénzt elsősorban föld-, ingatlan-, luxusautó-vásárlásra, éjszakai bárok, éttermek üzemeltetésére használják, valamint off-shore bankszámlákon helyezik el.

Az igazi tragédia
A roma gyerekeket tehát jelentős központi támogatások elnyerésére használják fel a helyi önkormányzatok, a pénzt azonban saját céljaikra használják fel. Ez a magatartás a roma emancipáció elodázását vonja maga után, vagy ahogy az ECRE fogalmaz, a Roma Apartheid-Gulag rendszer fennmaradását idézi elő.

A Fidesz megvette a Lungo Dromot
A tanulmány egyik legkeményebb, ám nem alátámasztott állítása az, hogy a Fidesz a Lungo Drom vezetését “megvásárolva” akart a nyilvánosság, különösen az Európai Unió előtt abban a szerepben tetszelegni, hogy milyen jól menedzseli a romakérdést.

A “deal” értelmében a Fidesz által juttatott pénzekért cserébe a Lungo Drom vezetői mélyen hallgattak a kisegítő osztályok áldatlan helyzete miatt – állítja az ECRE. 1999-2003 között egyébként 484 millió euró jutott (volna) a romakérdés megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik