Belföld

APEH: mentették a nem menthetőt

A pénzügyminiszter és a kormányfő lemondását követeli az Országgyűlés emberjogi bizottságának ellenzéki elnöke, miután az adatvédelmi biztos is jogellenesnek és alkotmánysértőnek nyilvánította a kormány által a választások után elrendelt adatmentéseket. László Csaba szerint az adatmásolások jogszerűek voltak - írja a Népszabadság.

– A pénzügyminiszternek le kellene mondania, a miniszterelnöknek pedig ezt el kellene fogadnia, mielőtt maga is beadja lemondását – összegezte véleményét Szászfalvi László, az Országgyűlés emberjogi bizottságának MDF-es elnöke, miután ismertette az adatvédelmi biztos elmarasztaló állásfoglalását az adatmásolási ügyben.

A pénzügyminiszter – a többi tárca vezetőjéhez hasonlóan – a kormányváltás után rendelte el az általa felügyelt intézményeknél, így az APEH-nél a számítógépes rendszerben tárolt valamennyi adat elmentését, illetve azok továbbítását a Pénzügyminisztérium számára. A nyilatkozatok szerint az adatmentés célja az volt, hogy a kormány az előző kabinettől átvett állapotot rögzítse, és ezáltal elkerülje a későbbi esetleges vitákat, visszaéléseket.

Szászfalvi László az ügyben nem nyilatkozó Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalását ismertetve elmondta: a pénzügyminiszter személyes utasítására végrehajtott adatmásolás jogellenes és alkotmánysértő volt. Az adatok rögzítésére és továbbítására csak törvény adhatott volna felhatalmazást, ám ebben az esetben mind ez, mind az érintettek hozzájárulása hiányzott. Sőt az adatvédelmi biztos sem kapott tájékoztatást a történtekről. Az ellenzéki politikus hozzátette: amennyiben az adatmásolást László Csaba valóban egy kormánydöntés alapján rendelte el, miként állítja, nemcsak neki, de a miniszterelnöknek is le kellene vonnia a személyes konzekvenciákat. Szászfalvi az adatvédelmi biztos Pénzügyminisztériumhoz eljuttatott levelét ismertetve elmondta: László Csabát felszólították arra, rendeljen el fegyelmi eljárást mindazokkal szemben, akik személyes utasítására részt vettek “az APEH történetének legnagyobb visszaélésében”. Továbbá semmisítse meg a tárcánál jogellenesen tárolt adatokat. Az MDF-es politikus hangsúlyozta: magyarázatot várnak arra is, hogy az adatmásolás “milyen hátsó szándékkal történt”. László Csaba szerda délután sajtótájékoztatón reagált a vádakra. Mint mondta: az adatvédelmi biztostól hétfőn kapott levélre a minisztérium a “kulturált együttműködés” jegyében levélben kíván reagálni, és nem szeretne a nyilvánosság előtt vitázni. Hangsúlyozta ugyanakkor: az adatmentést továbbra is jogszerű rutineljárásnak ítélik. Senkinek nem kell attól tartania, hogy személyes adatai illetéktelen kezekbe kerültek. Az ügy tanulsága ugyanakkor, hogy a jövőben jogilag is szabályozni kell a kormányváltásokkor szokásos átadás-átvételi rendet – mondta a miniszter. László Csaba megerősítette, hogy az adatmentések kormányfelhatalmazásra történtek, elismerte viszont, hogy írásos határozat erről nem született. – Jogszerűen jártunk el, ezért nem hiszem, hogy bárkinek le kellene mondania – jelentette ki.

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága szerdán általános vitára alkalmasnak találta a parlamenti vizsgáló bizottság felállítására vonatkozó MDF-javaslatot az APEH-adatmásolás ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik