Belföld

Szeszben van az üzlet – 90 millió volt tavaly a Győri Szeszgyár nyeresége

A Győri Szeszgyár és Finomító Rt. tavaly 4 milliárd forint árbevételt és közel 90 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A cég idén enyhe növekedéssel számol, az üzleti tervben 4 milliárd forintot meghaladó forgalom és 250 millió forint adózás előtti eredmény szerepel - közölte Folláth György vezérigazgató szerdán Győrben sajtótájékoztatón.

A növekedést társaság elsősorban az exportértékesítéstől várja. Az árbevétel egynegyede származik exportból; a tavalyi hatmillió literrel szemben az idén közel nyolcmillió liter alkoholt szándékoznak a külföldi piacokon értékesíteni, főként Svájcban, Szlovéniában és Horvátországban. A vállalkozás belföldön is erősíteni kívánja piaci részesedését, itthon az alkoholkereslet mintegy felét fedi le.

A Győrött gyártott alkoholt alapanyagként használja a gyógyszeripar, a vegyipar és a finomszeszipar. A vállalkozás a hazai gyógyszeriparban hangsúlyozottan jó pozíciót küzdött ki magának, a hazai gyógyszergyárak által felhasznált évi ötmillió liter finomszesz 97 százalékát a győri gyár szállítja.

Zalán Barnabás vezérigazgató-helyettes elmondta: a korábban alkoholt csak melaszból előállító cégnél megteremtették a gabonalapú alkoholgyártás technológiai feltételeit. Jelentősen csökkentették az alapanyag függőséget és bővítették a választékot; ma már finomszeszt, víztelen szeszt, gabonaszeszt és borpárlatot kínál vevőinek a győri cég. A beruházásra mintegy 80 millió forintot költöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik