Belföld

Kultúra kevesebb pénzből a köztévében

Néhány műsor megszüntetéséről, újak indításáról és több produkció költségének csökkentéséről döntött Baló György, a Magyar Televízió (MTV) kulturális igazgatója.

Az igazgatóságnak a pénzügyi és műsoridőkorlátok miatt “súlyos vérveszteséget” kell elszenvednie, a továbblépés egyetlen útja mégis az előremenekülés – vélte az igazgató. A 34 állandó és több kisebb-nagyobb egyedi produkciót gyártó szervezeti egység az év első felében valószínűleg havi 68 millió forintot fordíthat műsorkészítésre; a műsoridő viszont nem módosul – olvasható az MTI híre a Népszabadságban. Ez az összeg – amely korábban 54 millió forint volt – a főállású munkatársak fizetésén felül, külső műsorok előállítását szolgálja. Az igazgatóság ezenkívül dokumentumfilmek készítésére márciustól havi 4,25 millió forintot költhet.

A közszolgálati televízió tavaly december elején kinevezett kulturális igazgatója három hónap türelmi időt kért ahhoz, hogy áttekintse az általa szakmailag és szervezetileg “részben kaotikusnak, részben botrányosnak” minősített állapotokat, amelyeket a posztra kerülésekor talált.

A tucatnyi, megszüntetendőnek ítélt műsor között nem szerepel az Éjjeli menedék című produkció, de az összes többi műsorhoz hasonlóan csökken a költségvetése. A jelenleg adásonként csaknem 450 ezer forintos költségű műsor kapcsán az igazgató kijelentette: e pillanatban nem kötelezi el magát sem megszüntetése, sem megmaradása mellett.

Baló György tájékoztatása szerint a műsorok költségvetése átlagosan harmadával-felével lesz kevesebb. Kivétel az általa fontosnak és értékesnek mondott Záróra, amelytől kevesebbet vonnak el, a mostani napi 131 ezer helyett 100 ezer forintból készül majd.

Érzékeny veszteségnek nevezte, hogy megszűnik mindkét környezetvédelmi műsor; reményei szerint külső forrás bevonásával ezek a programok visszatérhetnek a képernyőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik