Belföld

Jelölésre készülnek az MSZP-n belül

Nyolc alelnökjelöltet, négy választmányielnök-jelöltet és negyven elnökségi tagjelöltet hallgat meg jövő kedden a hó végi kongresszusra készülő MSZP jelölőbizottsága. A Népszabadság értesülése szerint a megyék kétharmada Hiller István és Szekeres Imre alelnöki jelöltségét, illetve elsősorban Jánosi György és Földes György választmányielnök-jelöltségét támogatja.

Az MSZP jelölőbizottsága több mint ötven politikust hallgat meg jövő keddi utolsó összejövetelén – mondta a testület tegnapi ülését követően Lendvai Ildikó, a bizottság elnöke. Aki ekkor megkapja a voksok harmadát, hivatalosan is jelölt lesz valamely vezető pozícióra a párt március végi kongresszusán. Kovács László pártelnök és Szili Katalin elnökhelyettes marad.

A két alelnöki posztra nyolcan pályázhatnak. Információink szerint a legtöbb szavazatot, a megyék mintegy kétharmadának támogatását Hiller István, az oktatási tárca államtitkára és Szekeres Imre, a kancellária államtitkára kapta. Erős a pozíciója Botka Lászlónak, Szeged 31 éves polgármesterének is. A szavazatok több mint felét szerezte meg Lamperth Mónika belügyminiszter, Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) területfejlesztésért felelős államtitkára, Mandur László, a párt fővárosi elnöke, Baja Ferenc, a kancellária államtitkára és Kiss Péter kancelláriaminiszter – aki úgy tudjuk, jelezte: nem kíván alelnök lenni.

Az országos választmány elnökjelöltjeként Jánosi György jelenlegi elnök a megyék kétharmadának támogatását élvezi, Földes György volt választmányi elnök a második legesélyesebb. Simon Gábor, a testület alelnöke a szavazatok mintegy harmadát kapta.

A 15 elnökségi helyre negyvenen pályáznak. A legtöbb szavazatot Baja Ferenc, Burány Sándor munkaügyi miniszter, Hiller István, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, Nagy Sándor, Szekeres Imre, Mandur László és Soós Tamás Heves megyei elnök kapta. A jelöltek között van még Keleti György, Csabai Lászlóné, Keller László, Kocsi László, Márfai Péter, Szabó György, Simon Gábor, Szanyi Tibor, Toller László, Gy. Németh Erzsébet és Varju László. Az ifjúsági kvótán indulókat automatikusan meghallgatja kedden a jelölőbizottság, közülük Tóbiás József pártigazgató, Újhelyi István médiapolitikus, Mesterházy Attila sportminisztériumi államtitkár, Nagy Nóra és Vadai Ágnes képviselő a legesélyesebb a három helyre, de kapott jelölést Arató Gergely, Botka László és Zuschlag János is.

Pénztárnokként csak a posztot jelenleg is betöltő Puch László kapott jelölést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik