Belföld

Diplomáciai csúcsforgalom Budapesten

Diplomáciai csúcsforgalom alakult ki kedden Budapesten - írja a Népszabadság. Magyarországra látogatott Joschka Fischer német alkancellár, hogy az iraki válságról egyeztessen magyar kollégájával. Wim Kok holland ex-kormányfő az EU-csatlakozás következményeiről tájékoztatta a magyar vezetést. José Manuel Durao Barroso portugál kormányfő délután érkezett Londonból Pestre.

Joschka Fischer szerint még nem merültek ki a békés megoldás lehetőségei az iraki válság ügyében. Az utolsó pillanatig valamennyi nem katonai eszközt igénybe kell venni a békés rendezés érdekében – mondta Joschka Fischer keddi magyar látogatása során.

A német külügyminiszter Budapesten tárgyalt Kovács Lászlóval. A magyar diplomácia vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormány “megoldáspárti”; és a katonai megoldás csak végső eszközként jöhet szóba. “Minél egységesebb az EU és a NATO, valamint a transzatlanti partnerség, annál nagyobb a béke esélye” – fogalmazott Kovács László.

Az Európai Unió bővítése, Magyarország EU-csatlakozása, a közös európai jövő és a magyar-portugál kétoldalú kapcsolatok szerepeltek Medgyessy Péter és José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök keddi tárgyalásának napirendjén. A dél-európai politikus délelőtt még Tony Blairrel tárgyalt Londonban.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a magyar kormányfő elmondta, a „kellemes, jó beszélgetés” arra is kiterjedt, hogy mi vár Európára a következő években. Mint mondta: ebben a kérdésben nagyon közel van egymáshoz a magyar és a portugál álláspont. José Manuel Durao Barroso úgy fogalmazott: az európai integráció óriási lehetőséget jelent a csatlakozó országok számára.

Az Európai Unió nem jelenti automatikusan a paradicsomot a csatlakozó országok számára, azonban jobb lehetőségeket kínál a nagyobb közös piac – jelentette ki Wim Kok, Hollandia volt miniszterelnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A volt kormányfő szerint a csatlakozó országok kormányai nem hagyhatják figyelmen kívül az állampolgárok kétségeit. Wim Kok elmondta, március végére készül el az a jelentés, amely az Európai Unió bővítésének következményeit elemzi. Az Európai Bizottság decemberben bízott meg egy magas szintű nemzetközi testületet – amelynek elnökségére Wim Kokot kérték fel – hogy készítsen átfogó jelentést az EU tíz országgal való bővítésének várható következményeiről.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik