Belföld

Devizában spekulált a Fővárosi Önkormányzat?

Spekulációt gyanít a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció a fővárosi önkormányzat devizában felvett hiteleinek betéti elhelyezése és forintra váltása kapcsán. Erről Mitnyan György és Hutiray Gyula, a fővárosi pénzügyi bizottság fideszes tagjai beszéltek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Mitnyan György elmondta, a spekuláció gyanúját az vetette fel, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén a költségvetés módosításakor egy 277 millió forintos árfolyamveszteséget próbált elszámolni a főváros vezetése.

A fideszes képviselő elmondása szerint ez abból keletkezett, hogy egy 2001 decemberében lehívott 60 millió eurós hitelből akkor csupán 7,8 millió eurót fizettek ki, a maradékot egy évre betétként helyezték el, s csak 2002 decemberében váltották forintra.

Az ügy kapcsán tájékoztatást kértek, amelyet a pénzügyi bizottság meg is kapott. Mitnyan György szerint azonban a tájékoztató kiegészítőjeként a bizottság titkárságán “megcsonkított”, iktatás, aláírás és esetenként dátum nélküli anyagokat helyeztek el betekintésre.

Amikor a pénzügyi bizottság szerdai ülésén a fideszes városatya az eredeti, aláírt, iktatott változatokat kérte, állítása szerint csak az egyik dokumentum aláírt, de nem iktatott példányát kapta kézhez, amely a korábban rendelkezésre bocsátott változatnál 6 oldallal hosszabb volt. Hozzátette: a hat oldal egyik melléklete a forint és az euró kamatkülönbözetét tárgyalja, ami csak alátámasztja a spekuláció gyanúját.

Mitnyan György hangsúlyozta: a dokumentumokkal kapcsolatos kérdéseit nem tudta feltenni a bizottság ülésén, mert egy ügyrendi indítványra az MSZP-SZDSZ többség még az érdemi tárgyalás megkezdése előtt megszavazta a vita lezárását. Hozzáfűzte: ez is azt jelzi, valami takargatnivalója van a városvezetésnek.

Jelezte: az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a közgyűlésben, amelynek április 30-ig kellene elkészítenie jelentését. Utalt arra: remélik, hogy a szocialista-szabad demokrata többség nem hagyja “magára száradni” a spekuláció gyanúját, és megszavazza a vizsgálóbizottság felállítását.

Mitnyan György az ügy kapcsán kiemelte: a fővárosnak csak akkor kellene felvennie hitelt, ha szüksége van arra, hiszen a pénzek banki elhelyezése kockázattal jár, s a közpénzzel való gazdálkodás nem tűri az ilyen kockázatvállalást.

Megjegyezte: felvetődik az a kérdés is, miért nem használja fel a lehívott hiteleket a főváros, főleg annak fényében, hogy a tervezett beruházások évente általában 50 százalékban sem teljesülnek.

Ellentmondásos hírek érkeznek Kínából a vakcinák hatásosságát illetően, de még 50 százalék is megvéd a súlyos betegségtől. Társadalmi szinten viszont most üt vissza az eddigi titkolózás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.