Belföld

Múltvizsgálatra szólítják fel az egyházakat

Szembe kell nézniük az egyházaknak és híveiknek a vészkorszak, illetve a pártállam idején elkövetett bűnökkel – ezt sürgeti a hívő értelmiségiek második nyílt levele. A Bűnbánat és önvizsgálat című dokumentumot eddig mintegy negyven közéleti személyiség írta alá, amelyet a Mérleg Keresztény Közéleti Klub pénteki összejövetelén mutatnak be. Az aláírók leszögezik: a tisztánlátás és nem az ítélkezés a céljuk.

“Feltették-e maguknak a keresztény egyházak a kérdést: hogyan járultak hozzá a magyar antiszemitizmus kialakulásához? Vannak-e még ma is antiszemita előítéletei magukat kereszténynek tekintő embereknek?”. Az aláírók szerint a vészkorszak kapcsán ezek lehetnek az önvizsgálat kérdései – olvasható a Magyar Hírlapban. A pártállami időkkel kapcsolatban a fő kérdés: együttműködtek-e az egyházak a diktatúrával. Sokan ugyanis azt gyanítják, hogy a felső vezetésben mindenki ügynök volt. A ’89 utáni éveket vizsgálva azt feszegetnék: nem szorult-e háttérbe a vitás pénzkérdések mögött az, hogy az egyházak szolidaritást vállaljanak a rendszerváltás veszteseivel? Nem mondanak-e le az önállóságukról az egyházak, ha mindig az éppen hatalmon levő pártok kegyeit keresik?

A dokumentum aláírói között van Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Endreffy Zoltán filozófus, Görgey Gábor kulturális miniszter, Hanti Vilmos, az Otthont Magyarországért Összefogás vezetője és Iványi Gábor lelkész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik