Belföld

Medgyessy-Csillag-László-Járai: folytatni kell az együttműködést

admin

2003. 03. 10. 12:06

László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök a miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélés után egybehangzóan úgy nyilatkozott: folytatni kell a kormány és az MNB együttműködését a gazdaságpolitika céljainak teljesülése érdekében.

A gazdaságpolitika aktuális kérdéseiről tartott
megbeszélésen a miniszterelnöknél a pénzügyi és a gazdasági tárca vezetője illetve a a jegybank elnöke vett részt. László Csaba a megbeszélést követően újságíróknak hangsúlyozta: a pénzpiacok megnyugodtak, a monetáris politika tekintetében normalizálódott a helyzet.

A pénzügyminiszter aláhúzta: a kormány tagjai a konzultáción megerősítették, hogy a költségvetési hiány mérséklése a cél; ez a feltétele, hogy teljesüljenek a monetáris politika elképzelései. Járai Zsigmond kiemelte: a megbeszélésen egyetértés alakult ki abban, hogy a kormánynak is kiemelt célja az alacsony infláció.

A kormány elkötelezett a 2003-as költségvetés végrehajtásában, a kitűzött egyensúlyi és bérpolitikai célok teljesítésében – közölte Medgyessy Péter a megbeszélés után. A kormányfő kiemelte: a mögöttünk levő nehéz szakasz a köztársaság számára többletterhet nem jelentett, azonban az esetleges jegybanki haszon – az érvényes törvényi rendelkezések miatt – legkorábban két év múlva jelentkezhet a költségvetés egyenlegében. A kormány és a jegybank együttműködésében kiemelten fontos a kooperáció, ez garanciát jelenthet az inflációs cél tartására, valamint a költségvetés egyensúlyának megtartására is.  A jegybank –  feladata szerint – szűkebb területre, az inflációs célokra és az árfolyampolitikára koncentrál, míg a kormány szem előtt tartja a bérpolitika és a gazdaság helyzetének alakulását is.
Medgyessy Péter hozzátette: a kormány örül annak, hogy a pénzpiacokon helyre álltak a normális állapotok, a beáramlott spekulatív tőke jelentős része már eltávozott. Ebben a helyzetben a kormány számára elengedhetetlen a következetes jegybanki politika.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.