Belföld

Az iraki háború károsíthatja az EU amerikai kereskedelmét

Egy iraki háború, a legnagyobb EU-országok ellenkezése miatt, elvileg károsíthatja az EU-amerikai kereskedelmet, de ennek egyelőre nem látszik jele - mondta az EU kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy.

A háború alkalmasint ronthatja a transzatlanti
kereskedelmi kapcsolatokat, de mindkét fél megtesz mindent, nehogy a politikai nézetletérés átcsapjon a kereskedelmi témákra – idézte a biztost a német Süddeutsche Zeitung hétfőn.

Lamy azt mondta, hogy igen eredményesek voltak a múlt heti washingtoni tárgyalásai a kereskedelmi kapcsolatok javításáról. Az újság úgy tudja, hogy az amerikai vevők bojkottálni akarják a francia és a német termékeket, de Lamy kijelentette, hogy ilyesminek nem látni nyomát a forgalmi adatokon.

A hagyományos EU-amerikai mezőgazdasági ártámogatási vitákhoz az utóbbi években csatlakoztak a tavaly márciusban megemelt amerikai acélvámok okozta nézeteltérések is. Az Egyesült Államok azt is rosszallja, hogy az EU továbbra is tiltja a génkezelt élelmiszerek behozatalát. Az Európai Bizottság pedig február végére összeállította azoknak az amerikai termékeknek a végleges listáját, amelyekre az EU összesen négymilliárd dollár értékű büntetővámot vethet ki, válaszul az amerikai cégeknek nyújtott, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által is jogtalannak minősített
exporttámogatásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik