Belföld

Deutsche Telekom – német veszteségrekordot döntött

A német vállalatok történetében a legnagyobb éves veszteséget szenvedte el a Deutsche Telekom 2002-ben. A 25 milliárd eurós negatívumon a Matáv sem tudott segíteni.

Hatalmas leírások, hatalmas veszteségek jellemezték a legnagyobb német távközlési cég, a Deutsche Telekom (DT) tavalyi évét. A Matáv német
Deutsche Telekom – német veszteségrekordot döntött 1

tulajdonosa ugyan az utolsó negyedévben már “csak” 0,1 milliárd euró veszteséget halmozott fel, ám az előző kilenc hónap óriási negatívumával végül mínusz 24,5 milliárd euró lett a társaság eredménye.

Az elmúlt év utolsó három hónapja egyébként érdekes javulást hozott: 100 milliós vesztesége sokkal jobb eredmény az egy évvel azelőtti, 2,5 milliárd eurós mínusznál. 2002 októberétől decemberéig ugyanakkor jelentősen nőtt a konszern árbevétele: az egy évvel korábbi, hasonló időszak 13,3 milliárd eurójáról 14,5 milliárdra.

A működési eredménynek is tekinthető Ebitda 3,8 milliárd euróról 4,4 milliárdra bővült 2002 záró negyedévében. Ennek hatására a börzén a történelmi veszteségről szóló bejelentés ellenére is emelkedett egy százalékkal a DT árfolyama, ám nem sokkal később visszaesett, mert az általános negatív hangulaton még ez a “pozitív” hír sem segített.

A Matáv segített, de nem eleget

 

A vezetékes szolgáltatás bevétele a Deutsche Telekomnál 3 százalékkal, 30,2 milliárd euróra nőtt tavaly. A többletet lényegében a kelet-európai részesedések termelték, köztük a Matáv: e cégek bevétele 3,9 milliárd euróra nőtt a 2001-es 2,8 milliárd euróról – írja az MTI-Eco. A németországi forgalom 300 millió euróval csökkent. A vezetékes szolgáltatás pénzforgalmi többlete 8,9 százalékkal 9,9 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 10,9 milliárdról.  

A vártnál jobb számok

A német gazdasági lap, a Handelsblatt szerint a számok jobbak, mint azt az elemzők várták. Különösen a forgalom bővülése bátorító – mondat a DZ-Bank elemzője a német újságnak. A költségcsökkentésre ugyanis sok cég képes, de ezzel párhuzamosan általában az árbevétel is vissza szokott esni.

A számok egyébként nemcsak az utolsó negyedévre, hanem az egész esztendőre nézve kedvezőek. Az elemzők ugyanis 25 milliárd euró fölötti összveszteségre számítottak, végül azonban – mint már említettük – az eredmény mínusz 24,5 milliárd lett.

A Deutsche Telekom árbevétele egyébként a tavalyi év egészében 53,7 milliárd euróra bővült. Ez 11 százalékos növekedés. (2001-ben 48,3 milliárd volt a forgalom.) Az egész évi Ebitda is növekedett, 15,1-ről 16,3 milliárdra 2002-ben.

Csökkenő adósságállomány

Időközben a Deutsche Telekom több érdekeltségét értékesítette. Áruba bocsátotta leányvállalata, a T-Online internetes cég részvényeit, továbbá ingatlanoktól is megszabadult. Az is a DT javára szolgált, hogy az euró erősödött a dollárral szemben az adott időszakban.

Ennek köszönhetően csökkent a cég eladósodottsága: 64,3-ról 61,1 milliárdra mérsékelődött a hitelek összege, s az idei év végére 50-53 milliárd euróra szeretnék csökkenteni az adósságállományt. (Nettó összegekről van szó.) Mindez egyébként szükséges ahhoz, hogy a hitelminősítő cégek felminősítsék a társaságot, amelynek finanszírozása máskülönben komoly nehézségekbe ütközne.

A kölcsönök visszafizetése persze nem csupán előnyökkel járt. A Bloomberg megjegyzi: Kai-Uwe Ricke vezérigazgató a viszonylag jobb számokat részben azzal érte el, hogy visszafogta a beruházásokat, különösen a hálózatépítést. Ricke november óta vezérigazgató, és nem kis célokat tűzött maga elé: többek között 55 ezer munkahelyet kíván megszüntetni a cégnél, a veszteségforrásokat felszámolva, de természetesen megőrizve a működőképességet.



Deutsche Telekom – német veszteségrekordot döntött 2

Kai-Uwe Ricke

Nem fogják tönkrespórolni magukat


A Der Spiegel szerint Ricke így fogalmazott: nem fogják magukat tönkrespórolni, vagyis rövid távon visszaállítani a megbízható adósi státuszt, ami középtávon összeomláshoz vezetne. A vezérigazgató elismerte, hogy történetének legrosszabb évét tudhatja maga mögött a Deutsche Telekom, ezzel egyidejűleg viszont utalt arra, hogy ezután már javulás várható a konszern életében.

A francia Le Figaro a Deutsche Telekom vesztesége kapcsán egyáltalán nem kárörvendő: megemlíti ugyanis, hogy a France Télécom éppen a múlt héten jelentette be szintén történelmi veszteségeit, amelyek meghaladták a húszmilliárd eurót 2002-ben. Más források pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak az egykori nagy állami monopóliumok, hanem a magáncégek is hatalmas veszteségeket halmoztak fel tavaly, hiszen a Vivendi és a Vodafone sem dicsekedhet remek eredményekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik