Belföld

Pénzügyi vezetőket hallgattatna ki Princz Gábor ügyvédje

Hallgassa ki a rendőrség a Princz Gábor és társai ellen folyó nyomozás keretében az 1995. januárja és 1998. július 31. között hivatalban volt pénzügyminisztereket, döntés-előkészítőket, bankfelügyeleti tisztségviselőit. Ezt kéri az ORFK-ra csütörtökön benyújtott új bizonyítási indítványában Princz Gábor védője - akit a Magyar Hírlap idézett.

Nehéz-Posony István ügyvéd arra hivatkozva kérte a pénzügyi kormányzat Postabankkal összefüggő döntéseit előkészítő szakemberek, valamint a bank felügyeletét ellátó állami szervezet vezetőinek tanúkihallgatását, hogy az elmúlt napok történéseiből arra következtetett: a nyomozó hatóság és az ügyészség koncepciója megváltozott. Ma már nemcsak az képezi vizsgálat tárgyát, hogy a gyanúsítottak megtévesztették-e a bank tulajdonosait, hanem a pénzintézet stratégiájával, üzletpolitikájával összefüggésben is felvetődött az egykori vezetők és a menedzsment tagjainak büntetőjogi felelőssége.

Mint korábban a Magyar Hírlap már megírta: a rendőrség az ügy lezárására készült, amikor az ügyészség további öt tanú kihallgatásáról rendelkezett. Szerdán kihallgatták például Járai Zsigmond MNB-elnököt, egykori pénzügyminisztert. Az öt éve tartó nyomozás finisében az új tanúknak feltett kérdésekből a védő arra következtetett, hogy Princz Gábort és társait esetleg a “gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése” vétségénél súlyosabb bűncselekmény elkövetésével is meggyanúsíthatják. Névtelenséget kérő ügyészségi forrásaink e gyanút megerősítve már korábban elmondták: a tanúvallomások függvényében a gyanúsítás és a későbbi vád akár 35 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésre is módosulhat. Nehéz-Posony úgy véli: ha a nyomozó hatóságok a bank gazdálkodásával és üzletpolitikájával összefüggésben a menedzsment vagy bárki más büntetőjogi felelősségét fel kívánják vetni, azt korrekten nem tehetik meg másképpen, mint hogy tételesen áttekintik a kérdéses időszakban megszületett közgyűlési, igazgatósági, menedzsmenti, állami és felügyeleti döntéseket. Tisztázni kell akkor, hogy ki, milyen mértékben járult hozzá döntéseivel a kialakult helyzethez, és mennyiben tehető felelőssé a történtekért.

Az ügyészségen nem kívántak reagálni az indítványra, mivel azt a rendőrség még nem adta tovább a nyomozást felügyelő ügyésznek. Nevük mellőzését kérő forrásaink szerint a védelem a sajtónak játszik. Ahelyett, hogy valódi védekezést terjesztene elő, az időt próbálja húzni, azt remélve, hogy a július elsején hatályba lépő új büntetőeljárási törvény alapján a két évnél hosszabb ideje tartó nyomozásokat meg kell szüntetni. Ha az ügyészség helyt ad a védelem indítványának, a rendőrség e határidő lejártáig nem lesz képes befejezni a nyomozást, és még az enyhébb megítélésű jogsértésért sem emelhet vádat az ügyészség Princz Gábor és társai ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik