Belföld

Montana Rt.: 2002–ben is folytatódott a termékstruktúra váltás

A Montana tovább folytatta a 2001-ben elkezdett szerkezetátalakítását, melynek eredményeképpen a Montana Csoport forgalmán belül 2002-ben 48%-ot képviselt a szolgáltatások aránya. A cég stratégiájának megfelelően továbbra is a magas hozzáadott értékű tevékenységeit erősíti.

A 2002-es évben az informatikai piac csak szerény javulást tudott felmutatni, így az elhúzódó válságára a Montana Rt. szerkezetátalakítással válaszolt. Ennek egyik eredménye, hogy a Montana Csoport a tavalyi évet a megelőző évhez hasonlóan 6 milliárd forintos forgalommal tudta zárni. A Csoport magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat előtérbe helyező szerkezeti és termékstruktúra átalakítása a 2002-es évben is folytatódott, így tovább tudta növelni az árbevétel szolgáltatásokból származó arányát 48%-ra. E folyamatnak köszönhetően elmondható, hogy a Montana ma már nagy hozzáadott értéket nyújtó megoldásszállító cég. A szolgáltatási tevékenységen belül kiemelkedően jól szerepelt az alkalmazásfejlesztési részleg, melynek bevétel növekedése 151%-os volt. A másik kiemelt szolgáltatási terület, a szerviz és rendszerintegráció 75%-os növekedést könyvelhetett el. A magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatási területből származó bevételeinek növekedésével együtt nőtt a Montana profitabilitása is. A Montana Csoport Magyarországon képződött adózás előtti nyeresége így megközelíti a 80 millió forintot.
A Montana Rt. forgalmának iparági megoszlása a következő: a ipari vállalatok 52%-kal, a kereskedelem és telekommunikáció 22%-kal, a pénzintézetek 4%-kal, míg a kormányzat 16%-kal részesedtek a forgalomból.

A 2002-es évben befejezett nagyobb projektek
– A Montana Rt. befejezte a MOL Rt. országos hálózatának és mintegy 340 helyi hálózatának rekonstrukcióját. A MOL országos hálózatát sikerült teljesen Cisco eszközökre átállítani, beleértve a titkosítást is. Az átállítás sikeres volt, a rendszer fennakadások nélkül működik.
– A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) végzett projekt során a Montana mint a Microsoft alvállalkozója több szakaszban, több feladatot valósított meg. Elsőként a PSZÁF által használt hatféle adattárolási rendszerből egységes adatbázis-szerkezetbe migrálta a felügyelet által konstans módon használt adattartalmakat. Ezt követően egy, a migrált adatokat felülvizsgáló alkalmazás kifejlesztésé történt meg. Utolsó igényként mindehhez egységes irattári rendszer-alkalmazást fejlesztett ki a Montana.
– A Főtáv Rt.-nél az EDS Magyarország Kft. alvállakozójaként a Montana outsourcing (erőforrás-kihelyezés) keretében látja el a hálózati eszközök (routerek, switchek stb.) , a szerverek és a kliens géppark üzemeltetési feladatait. Ez összesen körülbelül 600 eszköz felügyeletét jelenti. A Montana ügyelete a hét minden napján, 0-24 óráig felkészülten várja a bejelentéseket. Meghibásodás esetén 2 órán belül megkezdődik a hiba elhárítása a helyszínen, amihez megfelelően felszerelt cserealkatrész raktár áll rendelkezésre. Az előzőekben felsoroltakon kívül a Montana ellátja a nyomtatópark javítási feladatait is.
– A Montana Rt. a Takinfo Kft-nél megoldotta hogy az egyes takarékszövetkezeti számlavezető rendszerek – amelyek a hitelezéssel kapcsolatos adatokat kezelik – képesek legyenek kommunikálni a BISZ Rt. által üzemeltetett BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) rendszerrel. Ehhez egy közvetítő rendszer (TBAR rendszer) felépítése és üzemeltetése szükséges, melynek az a feladata, hogy összekapcsolja a számlavezető rendszert és a BAR rendszert annak érdekében, hogy a takarékszövetkezetek megfeleljenek a törvényi előírásoknak. A BAR rendszer így naprakész adatokat szolgáltat a szövetkezetek részére az adósok aktuális hiteleinek állapotáról.
– A Montana Rt. nyerte el azt a lehetőséget, hogy a Brau Union Hungaria Sörgyár Rt.-nél egy több lépcsőben megvalósítandó integrált informatikai rendszert megtervezzen, bevezessen, és konfiguráljon, valamint, hogy ezzel párhuzamosan, egy vállalati portált kialakítson. Első körben a felvázolt informatikai fejlesztés egyik fontos részét fejezte be a Montana Rt. Sikeresen bevezette a saját fejlesztésű intranetes portáljának, a MonLine-nek legújabb, .Netes változatát, a Microsoft Exchange levelező és csoportmunka rendszert, illetve egy a Microsoft Active Directory-ra épülő címtárszolgáltatást.
A megváltozott gazdasági körülményekre a Montana Rt. 2002-ben a termékstruktúra-váltás mellett a teljes tevékenységi és back office területre kiterjedő ISO 9001 tanúsítással válaszolt. A minősítési rendszer megszerzését a Montana Rt. saját fejlesztésű szoftverei is segítették, lévén a cég nem csak kifejleszti, hanem cégen belül használja is saját termékeit. Ilyen szoftverek például a MonDoc integrált irodai munkatámogató rendszer, a MonLine intranetes és internetes hírportál és a MonPhone híváslistázó.

A 2002-es év során a Montana megtartotta és fejlesztette partnerkapcsolatait. A Montana Rt. szakmai és technikai felkészültségének köszönhetően 2002-ben elnyerte a rangos Microsoft Gold Certified Partner for Collaborative Solutions minősítést, mely egyedülálló szakértelmet ismer el a hazai informatikai vállalatok között. A minősítés megszerzésének előfeltétele volt, hogy a cég magas szintű felkészültsége mellett megfelelő felhasználói referenciákkal is rendelkezzen. A Montana ugyancsak 2002-ben nyerte el a Novell Business Expert minősítést.

A Montana sok éve jelentős beszállító az államigazgatásban, és az MKGI keretszerződés alapján minősített szállítóként széles termékskálát kínál a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó intézményeknek: Hewlett-Packard, Fujitsu-Siemens, IBM és Sun hardvereszközöket és Microsoft, Oracle és Novell szoftvereket.

A Montana Rt. 2002-es eredményei igazolják a cég stratégiai szerkezetváltását. A 2003-as évben a cég további növekedést tervez a dinamikusan fejlődő rendszerintegrációs és a szoftverfejlesztési területeken.

Céginformáció: Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.

A Montana Csoport 1989 óta van jelen a hazai és a nyugat-európai informatikai piacon. Konszolidált forgalma 2002-ben meghaladta a 6 milliárd forintot. Az elsősorban a hazai piacon tevékenykedő Montana Rt. budapesti és szegedi telephelyén 140 főt, leányvállalata, az információvédelmi megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. 17 főt foglalkoztat. A szoftverexporttal foglalkozó müncheni Montana GmbH-ban több mint 25 szoftverfejlesztő munkatárs dolgozik különböző fejlesztési projekteken Nyugat-Európa számos nagyvállalatánál. E projektek egy része a megbízó telephelyén, avagy igény szerint a Montana fejlesztőbázisáról off-shore fejlesztés keretében történik. A cégcsoport további ügyfelei közé tartoznak magyarországi közép- és nagyvállalatok, valamint az államigazgatás számos intézménye. 1997 óta a Montana Rt. a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által kiírt pályázat alapján a kormányzat és a közigazgatási intézmények hivatalos szállítója.

Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Internet: www.montana.hu
Stemler Balázs, PR és marketing igazgató
Telefon: (1) 327 9885, Fax: (1) 327 9801
E-mail: stemler.balazs@montana.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik