Belföld

Blix szerint néhány hónap alatt befejezhető az iraki fegyverzetellenőrzés

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője lényegében kedvezően nyilatkozott az iraki ellenőrzés eredményeiről az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntek délután kezdődött ülésén.

A Biztonsági Tanácsban jelentését beterjesztő Blix mindamellett kijelentette, hogy az ellenőrök Irakban végzett munkája nem mentes a feszültségektől – tudósít az MTI. Ennek ellenére úgy vélekedett Blix, hogy az ellenőrök munkájukat az egész országban hivatásuknak megfelelően végezték, s szerinte munkatársai a gyanús helyek ellenőrzésekor “viszonylag kevés nehézségbe” ütköztek.

Hans Blix szerint senki sem akarja a fegyverzetellenőrzés vég nélküli folytatását. Hogy mennyi idő kell még az ellenőrzés befejezéséhez? Saját kérdésére úgy válaszolt, hogy nem évek, de nem is hetek, hanem hónapok. Szerinte Irak nagy lépéseket tett a leszerelés terén, de maradtak még kérdőjelek. Azt mondta, hogy Irak még nem adott át elég dokumentumot.

Az asz-Szamud-2 rakéták megsemmisítését viszont lényeges mértékű leszerelésnek nevezte. Az ellenőrzés hatékonyságának megerősítésére is kitérve kijelentette, hogy nem a szakértők számának a megkétszerezését szeretné, hanem azoknak a hírszerzési információknak a megduplázását, amelyek tanácsokat adhatnak az ENSZ szakembereinek, hogy hol folytassanak ellenőrzést.

Az iraki együttműködésről szólva úgy ítélte meg, hogy a kezdeti vonakodás után felgyorsultak az iraki kezdeményezések.

Hans Blix kételkedik azokban az iraki állításokban, amelyek szerint az arab állam 1991-ben nagy mennyiségű biológiai fegyvert semmisített meg. Az ENSZ-szakértők nagyon valószínűnek tartják, hogy sohasem került sor 21 ezer liternyi, fegyverben alkalmazható baktériumtenyészet megsemmisítésére – olvasható egyebek között azon a hosszú listán, amelyet a fegyverzetellenőrök állítottak össze, további leszerelési lépéseket követelve benne Bagdadtól.

Ezt a 167 oldalas dokumentumot megkapták a Biztonsági Tanács tagállamai, amelyek pénteken újabb ülésen tanácskoznak az iraki válságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik