Belföld

Szoros a verseny az INA-részvényekért

Az osztrák Erste Bank olajpiaci szakértői szerint szoros verseny alakul ki az osztrák OMV és a magyar Mol között a horvát INA eladásra kínált 25%-os részvénytulajdonáért.

A bank által készített “CEE Oil Monthly” piaci jelentés a harmadik kérőt, az orosz Rosznyeft olajvállalatot, magasabb ajánlata ellenére sem tartja esélyesnek. A magasabb ajánlat az OMV esetében sem esik kellő súllyal latba – így az elemzők. A horvát kormánynál rendkívül jó fogadtatásra talált a Mol által kínált együttműködési megállapodás és a felajánlott részvénycsere is. A Mol azonban jelenleg nem rendelkezik akkora piaci lendülettel mint az OMV – teszi hozzá a tanulmány.


A banki elemzés az INA-ügyleten túl további privatizációs
hullámra számít a térségben. Mivel azonban a nyugati olajtársaságok elsősorban a kitermelési üzletágra koncentrálnak, a nagy orosz társaságok viszont nem szívesen látott befektetőnek számítanak, a szektor konszolidációja három nagy szereplő, az OMV, a Mol és a lengyel PKN Orlen vezetésével megy majd végbe. A konszolidációs folyamat lefolyási sebessége az érintett kormányok politikai akaratának a függvénye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik