Belföld

Olimpiai álmok – gigászi költséggel, titkos záradékkal

A kormány szerdán tárgyalt a 2012-es nyári olimpia rendezéséről: egyelőre rejtély, hogyan áll elő a 4600 milliárd forint. A jelenlegi és a volt sportminiszter a Budapest Arénát védő titkos záradékról vitázik.

Rendkívül nagyok a kockázati tényezők, ha Budapest 2012-ben nyári olimpiát kíván rendezni – jelentette ki Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter szerdán, miután a kormány tárgyalt a kilenc év múlva rendezendő sportesemény megvalósíthatóságáról.

Meglepetést okozott, hogy Budapesten jelenleg egyetlen egy sportlétesítmény sem alkalmas olimpiai verseny megtartására – mondta Jánosi. Az ötkarikás játékokhoz egy stadion, négy labdarúgó-pálya, 11 fedett csarnok és 16 egyéb kiegészítő aréna építésére, vagy korszerűsítésére van szükség.

Titkos záradék védi a Budapest Sportarénát?

Jánosi továbbá bejelentette, hogy az előző kormány úgy kötött szerződést a Budapest Sportaréna üzemeltetőjével, hogy egy titkos záradék alapján 2013. január elsejéig a fővárosban nem épülhet 7000-nél több néző befogadására alkalmas csarnok.. Ez alól kivétel egy esetleges olimpiarendezés, de a megállapodás alapján csak az olimpia céljait szolgálhatnák a létesítmények, vagyis hosszú éveken át üresen állnának.

“Az előző kormány az olimpiarendezéssel kampányolt. Tudott-e a jobb kéz arról, mit csinál a bal, vagy a téma pártpolitikai célokat szolgált? Tudott-e a záradékról a MOB vezérkara, vagy Schmitt Pál elnök?” – tette fel a kérdést a miniszter, aki maga is csak akkor értesült a záradékról, amikor a GYISM módosította a szerződést a beruházóval.

Honnan teremtsünk elő 4600 milliárd forintot?

Az olimpiarendezés kockázati tényezői között szerepel még, hogy mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne a 2012-es budapesti olimpiarendezés, ebből 3000 milliárdos nagyságrendű lenne az állami szerepvállalás. Az olimpiai megvalósíthatósági tanulmány szerint 300 km autópályát, 400 km gyorsforgalmi utat, 25 km metrót és 1350 km vasútvonalat kell építeni, illetve felújítani.

A novemberben elfogadott megvalósíthatósági tanulmány alapján ezt az összeget többféle forrásból lehet előteremteni. „Vagy növelni kell az adókat, de ez ellentétes a kormány szándékával, vagy a soron következő beruházások 60 százalékát Budapestre kellene koncentrálni, ezzel szemben a kormány a vidék felzárkóztatását ígérte. Megoldás lehet, hogy más területekről, például az egészségügyre, vagy a kultúrára szánt pénzekből csoportosítunk át forrásokat. Esetleg növeljük az államháztartás hiányát, de az Európai Uniós csatlakozással ez sem szerencsés” – taglalta a sportminiszter.

Június 15-ig kell dönteni a nevezésről

Olimpiát mindig város rendez, így miután a kormány felhívja a budapesti közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság figyelmét a kockázatokra, és majd ha a két testület ezek tudatában kialakítja a maga álláspontját, a tárca újra visszatér arra, hogy a magyar főváros kandidáljon-e. A sportminiszter nem titkolta, hogy ő olimpiapárti, de számára soha nem az volt a kérdés, hogy Budapest 2012-ben legyen-e házigazda. „Fontos, hogy a kormány most csak a 2012-es rendezésről tárgyalt, későbbi időpontról nincs álláspontja” – tette hozzá.

“Az országot, a fővárost alkalmassá kell tenni a rendezésre. Sokkal nagyobb presztízsveszteség az ország, Budapest, a sportdiplomácia és a kormány számára, ha időközben derül ki, hogy nincs meg a megfelelő háttér, és vissza kell vonni a pályázatot” – mondta.

A kandidálásról július 15-ig kell hivatalosan értesíteni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). A 2012-es helyszínről a 2005-ös szingapúri NOB-ülésen döntenek.

Deutsch: a kormány el akarja altatni a tervet

Deutsch Tamás szerint a magyar emberek döntő többsége támogatja, hogy Budapest 2012-ben olimpiát rendezzen. A fideszes politikus a kormányülés után elhangzottakra reagálva szerdán úgy nyilatkozott: a széles nemzeti egyetértést fémjelzi az a tény, hogy tavaly több mint 700 ezren támogatták aláírásukkal a gondolatot. Emlékeztetett arra is, hogy anno Medgyessy Péter is támogatta aláírásával a kezdeményezést.

Deutsch Tamás azonban úgy véli, hogy aggasztó, amit a kormány az elmúlt nyolc hónapban az olimpiával kapcsolatosan tett, pontosabban nem tett. „Mindenkinek az az érzése, hogy a kabinet fokozatosan, de nagyon tudatosan “el akarja altatni” a tervet.

Ennek véleménye szerint a legékesebb bizonyítéka, hogy a kormányváltást követő nyolc hónap alatt még az Olimpiai Pályázatot Előkészítő Bizottságot sem hívták össze. Deutsch Tamás szorgalmazza, hogy a kabinet hozza nyilvánosságra megvalósíthatósági tanulmányt.

A fideszes politikus tagadja a titkos záradékot

A politikus szerint a rendezéshez szükséges 4600 milliárd forint azokat az infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmazza, amelyek egyébként is elkészülnének 2012-ig. Úgy véli, hogy az olimpiához közvetlenül kapcsolódó fejlesztések és az esemény megrendezésének összköltsége valamivel több, mint 500 milliárd forint.

Jánosi vádjaira reagálva Deutsch elmondta: a Budapest Sportaréna újjáépítésére vonatkozó szerződésnek semmilyen titkos záradéka nincs. „Az elmúlt hetekben annyi csúsztatást és valótlanságot állítottak a BS-szerződés kapcsán, hogy arra kérem a kabinetet, hozza nyilvánosságra a dokumentumot” – fogalmazott a fideszes politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik