Belföld

A gyenge font vonzóbbá teszi az eurót

A gyengébb angol font miatt "elfogadhatóbbnak tűnik" a közös európai valuta – nyilatkozta Sir Edward George, az Angol Nemzeti Bank kormányzója. A kormányzó a pozitív értékelés ellenére nem tudta megmondani, a britek milyen font/euró-árfolyam mellett csatlakozhatnának ideális körülmények között az eurózónához.

Elfogadhatóbbá teszi az euróhoz való csatlakozást az angol font közelmúltban mutatkozó gyengesége – véli a Bank of England kormányzója, Sir Edward George. A kormányzó a brit alsóház pénzügyi biztossága előtt kifejtette: nem biztos, hogy a font értéke már elfogadható szintre csökkent, ám szerinte az euró-csatlakozás szempontjából a helyzet jóval biztatóbb, mint egy évvel ezelőtt. (Sir Edward nem tudta megmondani, hogy mi lenne az ideális átváltási arány, amelynél Nagy-Britanniának érdemes áttérnie az euróra.)

Rugalmatlan a brit gazdaság

Nagy-Britannia kormányának korábbi elemzése szerint az euró-csatlakozáshoz szükséges gazdasági feltételek nem valósultak meg teljesen, így jövő évre halasztanák a népszavazást. A kormány úgy látja: a brit gazdaság nem eléggé rugalmas ahhoz, hogy könnyen elviseljen egy ellenséges akció miatt esetleg bekövetkező gazdasági sokkot. Az alkalmazkodóképességre, a rugalmasságra elsősorban a központilag meghatározott és Európa-szerte érvényes irányadó kamat merevsége miatt van szükség.

A Daily Telegraphban megjelentek szerint a kormány álláspontja egyértelmű: “ahhoz, hogy az Európai Monetáris Unióban sikeresek legyünk, az országnak több rugalmasságra van szüksége, hogy a változó és előre nem látható gazdasági történésekre reagálni tudjunk, miután az átváltási árfolyam és a kamat változtatásának eszközével már nem segíthetünk”.

Változtasson az ECB is!

A bank kormányzója szerint egyébként a brit euró bevezetése nem csak a szigetországban igényel változtatásokat: az Európai Központi Banknak (ECB) a jelenleginél hatékonyabb szavazási rendszert kellene kidolgoznia a monetáris politika alakítását illetően. Jelenleg ugyanis konszenzusos döntésre van szükség az irányadó kamatok megváltoztatásakor.

A Financial Times időközben egy olyan felmérést publikált, amely szerint a határozatlanság sokba kerülhet még a brit kormánynak. A megkérdezett cégek 61 százaléka azt nyilatkozta elképzelhető, hogy már nem fektetnek be az országban, ha az nem csatlakozik a közös pénzhez.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik