Belföld

Brinker: Medgyessy népének érdekében cselekedett

"Medgyessy Péter magyar miniszterelnök figyelemre méltó bátorságról és politikai érettségről tett bizonyságot azzal, hogy aláírta hét európai kollégájával az Egyesült Államok mellett kiálló felhívást az iraki válság ügyében" - jelentette ki szerdán Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet Budapesten, a Harvard Club of Hungary rendezvényének meghívott előadójaként.

“Különösen örvendetesnek tartom, hogy Magyarország a gyakorlatban is megmutatta készségét az iraki fenyegetés elleni fellépés támogatására” – mondta Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet, utalva a taszári bázisra és az áthaladási engedélyre, amelyet a Törökország védelmére vezényelt NATO-csapatok és katonai felszerelések szállítására adott Budapest – írja a Népszabadság.

Hozzátette: nagyon hálás ezekért a lépésekért, de nem gondolja, hogy a magyar kormány az Egyesült Államok vagy Törökország érdekében tette volna mindezt. “Saját népének érdekében tette, azért, hogy a jövendő magyar nemzedékek jobb és békésebb világban élhessenek” – nyilatkozta Brinker az MTI jelentése szerint.

Úgy vélekedett, hogy az iraki válság kérdésében az most a legfőbb probléma, miként lehet megőrizni a NATO, illetve Európa egységét. Szavai szerint ez most a legnagyobb kihívás, amellyel a nemzetközi közösség szembesül. Hozzátette, hogy nagy kihívás ez a magyar belpolitikai élet szereplői számára is.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hat amerikai helikopter és egy tankergép február 20-i illegális légtérhasználatának kérdését az amerikai fél már megvitatta mind a magyar kormány, mind az ellenzék képviselőivel. A nagykövet utalt arra, hogy egyeztetési problémák húzódnak meg az ügy mögött. “Nehéz az egyeztetés az ilyen műveletek lebonyolításában, hiszen napról napra, óráról órára változik a helyzet” – mondta.

A rendezvényen szóba került az elutasított magyar vízumkérelmek ügye is. Brinker cáfolta azt a kérdésben megfogalmazott véleményt, hogy az amerikai vízumpolitika túl szigorú a magyarokkal szemben. Mint mondta, nagyon sok vízumot adnak ki magyar kérelmezőknek, de mindenkinek tisztában kell lennie azzal, mennyire bonyolulttá vált az ellenőrzés folyamata a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Másfelől rámutatott arra a problémára is, hogy sok magyar kiutazó marad az Egyesült Államokban vízumának lejárta után is, és sajnálatos módon előfordulhat, hogy ennek árát időnként mások, a vétlenek fizetik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik