Belföld

Brinker: Medgyessy népének érdekében cselekedett

admin
admin

2003. 03. 06. 07:45

"Medgyessy Péter magyar miniszterelnök figyelemre méltó bátorságról és politikai érettségről tett bizonyságot azzal, hogy aláírta hét európai kollégájával az Egyesült Államok mellett kiálló felhívást az iraki válság ügyében" - jelentette ki szerdán Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet Budapesten, a Harvard Club of Hungary rendezvényének meghívott előadójaként.

“Különösen örvendetesnek tartom, hogy Magyarország a gyakorlatban is megmutatta készségét az iraki fenyegetés elleni fellépés támogatására” – mondta Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet, utalva a taszári bázisra és az áthaladási engedélyre, amelyet a Törökország védelmére vezényelt NATO-csapatok és katonai felszerelések szállítására adott Budapest – írja a Népszabadság.

Hozzátette: nagyon hálás ezekért a lépésekért, de nem gondolja, hogy a magyar kormány az Egyesült Államok vagy Törökország érdekében tette volna mindezt. “Saját népének érdekében tette, azért, hogy a jövendő magyar nemzedékek jobb és békésebb világban élhessenek” – nyilatkozta Brinker az MTI jelentése szerint.

Úgy vélekedett, hogy az iraki válság kérdésében az most a legfőbb probléma, miként lehet megőrizni a NATO, illetve Európa egységét. Szavai szerint ez most a legnagyobb kihívás, amellyel a nemzetközi közösség szembesül. Hozzátette, hogy nagy kihívás ez a magyar belpolitikai élet szereplői számára is.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hat amerikai helikopter és egy tankergép február 20-i illegális légtérhasználatának kérdését az amerikai fél már megvitatta mind a magyar kormány, mind az ellenzék képviselőivel. A nagykövet utalt arra, hogy egyeztetési problémák húzódnak meg az ügy mögött. “Nehéz az egyeztetés az ilyen műveletek lebonyolításában, hiszen napról napra, óráról órára változik a helyzet” – mondta.

A rendezvényen szóba került az elutasított magyar vízumkérelmek ügye is. Brinker cáfolta azt a kérdésben megfogalmazott véleményt, hogy az amerikai vízumpolitika túl szigorú a magyarokkal szemben. Mint mondta, nagyon sok vízumot adnak ki magyar kérelmezőknek, de mindenkinek tisztában kell lennie azzal, mennyire bonyolulttá vált az ellenőrzés folyamata a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. Másfelől rámutatott arra a problémára is, hogy sok magyar kiutazó marad az Egyesült Államokban vízumának lejárta után is, és sajnálatos módon előfordulhat, hogy ennek árát időnként mások, a vétlenek fizetik meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.