Belföld

Blix szerint Irak valódi leszerelést hajt végre

Az asz-Szamúd-2 rakéták megsemmisítése "valódi leszerelés" – jelentette ki Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek a vezetője szerdai sajtóértekezletén.

Az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) a vezetője arra a kérdésre válaszolt, hogy a bizottság miként halad Irak lefegyverzésével. “Háborúban használatos fegyvereket semmisítenek meg meglehetősen nagy számban. Ez valódi leszerelés” – hangsúlyozta Hans Blix, aki közölte, hogy Bagdad az utóbbi időben cselekvően együttműködött a fegyverzetellenőrökkel, de a korábbi időszakról ez nem mondható el.

A Népszabadság cikkében olvasható, hogy az UNMOVIC vezetője szerint igen bajos annak a bagdadi állításnak az ellenőrzése, hogy biológiai fegyverkészletét egy évtizede egyszerűen gödrökbe öntötték és betemették. A biológiai fegyver esetleg kimutatható a talajban, de mennyiségét aligha lehet megbecsülni.

Blix elmondta, hogy eddig hét iraki tudós vállalkozott arra, hogy teljesen az ENSZ feltételei szerint kérdezzék ki, vagyis iraki felvigyázó vagy magnetofon nélkül faggathassák a fegyverprogramokról.

Blix, akinek a szerződését a világszervezettel júniusig meghosszabbították, kitért a kérdés megválaszolása elől, hogy az ellenőrzés elhúzódik-e a nyári hónapokig. „Nem tudjuk, mi lesz, de létezik egy terv az ellenőrök evakuálására, ha rövid határidőn belül távozni kell Irakból” – nyilatkozta az UNMOVIC vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik