Belföld

Blix szerint Irak valódi leszerelést hajt végre

admin
admin

2003. 03. 06. 07:48

Az asz-Szamúd-2 rakéták megsemmisítése "valódi leszerelés" – jelentette ki Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek a vezetője szerdai sajtóértekezletén.

Az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) a vezetője arra a kérdésre válaszolt, hogy a bizottság miként halad Irak lefegyverzésével. “Háborúban használatos fegyvereket semmisítenek meg meglehetősen nagy számban. Ez valódi leszerelés” – hangsúlyozta Hans Blix, aki közölte, hogy Bagdad az utóbbi időben cselekvően együttműködött a fegyverzetellenőrökkel, de a korábbi időszakról ez nem mondható el.

A Népszabadság cikkében olvasható, hogy az UNMOVIC vezetője szerint igen bajos annak a bagdadi állításnak az ellenőrzése, hogy biológiai fegyverkészletét egy évtizede egyszerűen gödrökbe öntötték és betemették. A biológiai fegyver esetleg kimutatható a talajban, de mennyiségét aligha lehet megbecsülni.

Blix elmondta, hogy eddig hét iraki tudós vállalkozott arra, hogy teljesen az ENSZ feltételei szerint kérdezzék ki, vagyis iraki felvigyázó vagy magnetofon nélkül faggathassák a fegyverprogramokról.

Blix, akinek a szerződését a világszervezettel júniusig meghosszabbították, kitért a kérdés megválaszolása elől, hogy az ellenőrzés elhúzódik-e a nyári hónapokig. „Nem tudjuk, mi lesz, de létezik egy terv az ellenőrök evakuálására, ha rövid határidőn belül távozni kell Irakból” – nyilatkozta az UNMOVIC vezetője.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.