Belföld

Terjed a német vasutasok a figyelmeztető sztrájkja

A német vasutasok figyelmeztető sztrájkja szerda reggel kiterjedt Hamburgra és Alsó-Szászországra is. Egy nappal a csütörtöki, valószínűleg döntő tárgyalási forduló előtt Hamburgban az Intercity-járatok nem indultak el, 500 dolgozó nem vette fel a munkát - közölte a Transnet szakszervezeti szövetség.

Tizenöt Intercity és Eurocity vonat nem közlekedik egyelőre. A munkabeszüntetés egyebek között érinti a berlini, a stralsundi és a kölni összeköttetést. A német vasutak (Deutsche Bahn) szóvivője csupán öt vonatot említett, amelyek késése legföljebb egy óra. Ez a Berlinen át Krakkóba és Kölnbe közlekedő járatokat érinti.

A hannoveri pályaudvar utazási központjának dolgozói szerda reggel 5.30-kor szüntették be a munkát. A szakszervezet adatai szerint mintegy 80 alkalmazottról van szó. Ez az utasok számára annyit jelentett, hogy 8.30-ig nem tudtak jegyet váltani, és felvilágosítást kérni. Más pályaudvari szolgáltatások is szüneteltek néhány óráig.

A múlt szombat óta több szövetségi tartományban voltak figyelmeztető sztrájkok. A Transnet és a GDBA szakszervezetek az akciójukkal 5 százalékos béremelést akarnak kiharcolni 160 ezer vasúti dolgozó számára, valamint azt is szeretnék elérni, hogy a keleti tartományok bérszínvonala érje el a nyugati tartományokban szokásosat. A Deutsche Bahn a következő, csütörtöki tárgyalási fordulón terjeszti be első hivatalos ajánlatát. A vasút eddigi, tárgyalási alapnak szánt 1,3 százalékos emelési ajánlatát a szakszervezetek elutasítottak. Németországban legutóbb 1992-ben volt országos vasutassztrájk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik