Belföld

Pénzügyi válsággal fenyegeti az új EU-tagokat a két éves monetáris felzárkózás

Az új tagoknak kisebb kockázatot jelent az eurózónához való azonnali csatlakozás, mint a kétéves próbaidő - állítja a CEPR jelentése.

Az EU új tagállamainak a majdani valutauniós tagság előfeltételeként legalább két évre be kell majd lépniük az uniós átváltási mechanizmusba (ERM-II), ez azonban komoly pénzügyi instabilitással fenyegeti a még mindig a felzárkózás szakaszában járó országokat – áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet most kiadott tanulmányában, amely szerint nem kellene elvetni az euró korai meghonosítását ezekben az országokban.


A Gazdaságpolitikai Kutatóintézet (CEPR) égisze alatt
közzétett, nemzetközi szakértői gárda – köztük Halpern László
akadémikus – által összeállított 90 oldalas, átfogó ökonometriai
dolgozat szerint az új EU-tagországokba várhatóan hatalmas
mennyiségű, konvergenciára játszó tőke áramlik majd, az ERM-II-re jellemző, korlátozott árfolyam-rugalmasság, a tagjelöltek
gazdaságaiban még zajló dezinflációs folyamat, valamint a nemzetközi tőkemozgás kötelező teljes szabadsága közepette. E helyzet kezeléséhez rendkívüli gazdaságpolitikai hozzáértésre lesz szükség. A CEPR-tanulmány szerint az 1990-es évek szinte valamennyipénzügyi válságát ilyen nagy tőkebeáramlások előzték meg.


A szerzők arra a következtetésre jutnak: elégséges érvmennyiség szól az “egyoldalú euróizálás” mellett ahhoz, hogy az uniós hatóságok esetleg megfontolják ezt a lehetőséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik